NR Kina donirala Kantonalnoj bolnici Zenica ultrazvučni aparat i 5.000 zaštitnih maski

Predstavnici narodne Republike Kine danas su Kantonalnoj bolnici Zenica uručili ultrazvučni aparat, te 5.000 zaštitnih maski.

“Ultrazvučni aparat odlazi na odjel Internističke intezivne njege i dolazi u pravo vrijeme jer je naš stari aparat upravo izvan pogona i značajno će nam korisitit ovaj novi”, kaže doktorica Belma Pojskić.
„Odlučili smo za potrebe građana Zenice donirati opremu ultrazvučnog sistema. Kina će zajedno sa Bosnom i Hercegovinom nastaviti unaprijeđivati globalnu zdravstvenu saradnju kako bi se što prije pobijedila pandemija. Velika udaljenost između Kine i Bosne i Hercegovine ne može spriječiti prijateljstvo između dva naroda”, rekao je ovom prilikom zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.
Ministar zdravstva u ZDK Adnan Jupić istakao je da će ova donacija na najbolji način biti iskorištena.
„Nadam se da ovo neće biti naš zadnji korak, već naprotiv iskorak ka jednoj budućoj još boljoj saradnji”, istakao je Jupić.
Novi soj koronavirusa omikron još nije registrovan u našoj zemlji. Doktor Rasim Skomorac direktor Kantonalne bolnice kazao je da je situacija sa pandemijom u ovoj ustanovi dosta povoljnija u odnosu na period od prije mjesec ili mjesec i pol dana. Jutros je bilo 35 pacijenata na covid odjelu, dok je odjel intezivne njege pun i to je ono što predstavlja problem u radu.

 

Izvor: zenicainfo.ba