Od sutra u Zenici – NEMA ŠTA NEMA!

Nakon što Gradsko vijeće Zenice danas nije usvojilo „Odluku o privremenom finansiranju Grada“ za prva tri mjeseca ove godine, Zenica je pred apsolutnom blokadom.

Koje su posljedice današnje odluke, šta će sve stati i čega više nema do 31. marta 2020. godine:

mgt:

– Korisnici  Gradske narodne kuhinje će biti gladni,

– onemogućeno je liječenje teško oboljelih osoba i djece,

– ugrožen je boravak djece u predškolskim ustanovama, obdaništima,

– socijalno ugroženi ostaju bez pomoći,

– nema grijanja za korisnike socijalne pomoći

– djeca iz Dom-porodice ostaju nezbrinuta, gladna, žedna i bez higijene

Također neće biti pomoći pojedincima u stanju socijalne potrebe,  ne mogu se liječiti bolesni borci. Projekti neprofitnih organizacija i sportskih kolektiva se neće realizovati. Kultura i sport u potpunoj blokadi. Organizacije i udruženja boračke populacije ostaju bez finansijskih sredstava za podršku našim borcima.

Blokirane su sve djelatnosti i redovan rad svih gradskih javnih preduzeća: u gradu i na gradskim i prigradskim ulicama će biti totalni mrak, bez javne rasvjete, sa ulicama zatrpanim snijegom i smećem, jer ga blokirane gradske službe ne mogu čistiti!

Ovakav potez Gradskog vijeća itekako će uticati na rad medija u Zenici, jer je ugrožen i rad RTV Zenica.

Lista ovdje ne završava:

  • Dodatno je ugrožen opstanak NK Čelika u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, jer su ovim činom zaustavljene uplate rata po reprograma duga,
  • Obustavljaju se radovi na daljnjoj sanaciji i asfaltiranju prigradskih i gradskih puteva,
  • Stopirana je realizacija novih projekata…

Nažalost, ni ovo nije sve! U narednih nekoliko dana ostaje da se vidi kako će bankarski sektor reagovati na činjenicu da zaposlenici javnog sektora u Gradu Zenica (javne ustanove i javna preduzeća), neće moći servisirati svoje obaveze, kako po osnovu kredita i limita, tako i obaveza po osnovu jemstva za treća lica. Hoće li se desiti najcrnji scenarij, da naši sugrađani, koji pored toga što  ostaju bez sredstava za život, ostanu i bez krova nad glavom usljed garancija prema bankama.

Nakon današnje sjednice Gradskog vijeća, od sutra u Zenici, nema šta nema.

 

Izvor: zenicainfo.ba