Održan radni sastanak o projektu “Obnove i poboljšanja vodosnabdijevanja i odvodnje u gradovima Zenica i Tuzla”

U Gradskoj upravi Zenice održan je radni sastanak o statusu projekta “Vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II – obnova i poboljšanje sistema vodosnabdijevanja i odvodnje u gradovima Zenica i Tuzla”, koji se u saradnji sa Javnim preduzećem “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica, a uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke “KfW” i Državnog sekretarijata za ekonomske poslove u Vladi Švicarske Konfederacije “SECO” implementira u Zenici.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici Zenice i Tuzle, predstavnici javnih preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenice i Tuzle, Sibylle Haegler, menadžer programa za BiH, predstavnica SECO-a, Stephan Raabe, menadžer projekta, predstavnik KfW-a, Andreas Wohlrab, menadžer projekta, Patrick Egli, zamjenik šefice za saradnju, Ambasada Švicarske, Samir Halilović, koordinator projekta, Ured KfW za BiH i Srećko Bajić, viši programski službenik, Ambasada Švicarske.

Na sastanku se diskutovalo o dosadašnjim aktivnostima gradskih uprava Zenice i Tuzle na implementaciji ovog projekta, kao i izazovima sa kojima se gradske vlasti i vodovodna preduzeća susreću u cilju njegove realizacije.

Naglašena je važnost uloge lokalnih zajednica i njihove saradnje sa vodovodnim preduzećima, ali i međusobne saradnje i koordinacije za nepredak Projekta.

Razgovarano je i o neophodnim tenderskim procedurama za izbor izvođača radova. Također ukazano je na potrebu da se razmotre mjere za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Gradska uprava Zenice je samo servis JP “ViK” d.o.o. Zenica i sve aktivnosti na Projektu vodi upravo ovo preduzeće. Spremni smo odgovoriti na izazove i prepreke koji se pojave na putu realizacije projekta. Želimo biti kooperativni i na raspolaganju smo svim partnerima koji su uključeni u projekat“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na kraju sastanka rezimirani su rezultati projekta i diskusije o pojedinim detaljima te definisani naredni zadaci.

Program vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda Zenica – Tuzla usmjeren je na poboljšanje životnih uslova u Zenici i Tuzli kroz osiguravanje pouzdanog i higijenskog snabdijevanja vodom za građane. Pozitivni efekti projekta utjecat će na kvalitet vodosnabdijevanja za preko 200.000 građana ova dva bh. grada.

 

Izvor: zenica.ba