Održan sastanak kriznog štaba Ljekarske komore ZDK o korona virusu

Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, priredila je sinoć u Zenici stručni sastanak kriznog štaba o korona virusu, kao biosigurnosnom problemu za zdravstvene radnike.

Bilo je govora o prevenciji kao jedinom načinu pravovremene i efikasne borbe protiv ovog za sada gotovo neistraženog virusa. Od Ministratsva zdravstva je zatražena podrška za nabavku materijala i opreme potrebnih za evetualnu borbu sa epidemijom.

Predsjednik Ljekarske komore ZDK, dr. Tarik Kapidžić, napomenuo je da ipak nema mjesta panici, s obzirom da je smrtnost od korona virusa dvostruko manja u odnosu na onu do koje dovode drugi sojevi gripei, iako se o korona virusu svakodnevno lansiraju bombastične, zloslutne vijesti, a prodaja respiratornih i hirurških maski u cijelom je svijetu oborila sve rekorde.

„Nažalost, medicinska prosvijećenost stanovništva nije na visokom nivou, tako da možemo očekivati da se i kod nas javi panika. Znate, čujete o hiljadu umrlih, ali kad se gleda na broj oboljelih, u odnosu na dosadašnje epidemije ili pandemije, koje se javljaju svakih pet, šest godina, jasno je da je korona virus najmanje smrtonosan. Smrtnost od gripe tipa H1N1 je deset posto, pa niko o tome ne govori. Kod korona virusa je dva do 4 posto. Naravno, problem je uvijek kad virus sa nekog domaćina – životinje, pređe na ljude. Dobili smo novi virus o kome praktično ništa ne znamo, o njemu se saznaje u hodu“, kaže dr. Kapidžić.

Tarik Kapidžić

Pandemija korona virusa, od kojeg je do sada oboljelo više od 28 hiljada i od posljedica oboljenja preminulo 565 ljudi, još ne jenjava; za novi virus još nema vakcine, pa bi zdravstveni sistem i kod nas morao biti daleko bolje opremljen kako bi adekvatno odgovorio na eventualno širenje korona virusa na ovim prostorima.

„Problem bi se itekako mogao javiti kod nas, jer naša zdravstvena služba nije sposobna i nema kapacitete da se bori sa ogromnim prilivom pacijenata. Mi u Zeničko-dobojsom kantonu imamo sedam respiratora, koji su uvijek zauzeti“, ukazuje predsjednik Ljekarske komore ZDK.

zdk.ba

Kao i kod svake gripe, i u ovom slučaju najugroženiji su hronični bolesnici, ali i zdravstveni radnici, koji su na prvim linijama u borbi protiv širenja zaraze. Apeluje se zato prije svega na poduzimanje mjera prevencije, koje su jednake onima u zaštiti od svih drugih sojeva gripe, ali i na opremanje zdravstvenog sistema kako bi se mogao afikasno suprotstaviti mogućoj epidemiji.

U završnoj fazi je izrada Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija, izrada epidemioloških instrukcija, priprema izolatorija te opremanje ustanova zdravstva odgovarajućom zaštitnom opremom, poručeno je jučer iz Zenice.

 

Izvor: zenicainfo.ba