Održan sastanak Tima za implementaciju sistema finansijskog upravljanja i kontrole

U Gradskoj upravi Zenice održan je prvi sastanak Tima za praćenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

Tim je formiran Rješenjem gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je također prisustvovao sastanku.

FUK je sveobuhvatan sistem internih kontrola koji uspostavljaju i za koji su odgovorni rukovodioci korisnika javnih sredstava, a kojim se upravljajući rizicima osigurava razumno uvjeravanje da će se u ostvarivanju ciljeva budžetska i druga sredstva koristiti pravilno, etično, ekonomično i efikasno.

Razvoj FUK-a i izvještavanje o istom provodi se u okviru razvoja PIFC-a, koji predstavlja jedan od instrumenata procesa stabilizacije i pridruživanja. Naime, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, preuzela je, između ostalog, obavezu da izradom i usvajanjem odgovarajućih propisa, razvija internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru, uključujući finansijsko upravljanje i kontrole te funkcionalno nezavisne interne revizije.

Sistem finansijskog upravljanja i kontrole treba Gradskoj upravi Zenice. Za sve procese moraju postojati procedure. Pozdravljam početak uspostvljanja ovog sistema. Od dolaska na čelo Gradske uprave Zenica tražio sam povećanje efikasnosti i transparentnosti rada. Implementacijom sistema finansijske kontrole i njegovim praćenjem to ćemo konačno i postići“, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Tim za praćenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole u Gradskoj upravi Zenice radit će na uspostavi, provođenju i razvoju FUK-a u svim gradskim službama.

Kroz čitav ciklus aktivnosti nastojat će se na što transparentniji način definisati poslovni procesi, s ciljem što boljeg utvrđivanja i otklanjanja rizika unutar pojedinih gradskih službi, dok se kao krajnji rezultat očekuje unaprjeđenje rada i poboljšanje kvaliteta usluga Gradske uprave.

Rukovodioci gradskih službi i šefovi Sektora biće uključeni u sve faze procesa uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Na sastanku su dogovorene sljedeće aktivnosti te rokovi za njihovo izvršenje.

Izvor: zenica.ba