Održana radionica o strateškom planiranju Arhus centra u Zenici

Članovi Udruženja Eko forum danas su mogli saznati više o formalnim aspektima rada Arhus centara i postaviti strateške pravce djelovanja najmlađeg Arhus centra u BiH. Radionicu o strateškom planiranju u Arhus centru u Zenici predvodila je ekspertica u oblasti životne sredine, Snežana Mišić Mihajlović.

Udruženje Eko forum je, uz podršku Misije OSCE-a, nakon Sarajeva, Tuzle i Banjaluke, u decembru prošle godine osnovalo četvrti Arhus centar u BiH. Radi se o svojevrsnim servisima koji se bave analizom, razmjenom informacija i zagovaranjem principa Arhuske konvencije, jedinstvenog pravnog alata Ujedinjenih nacija, koji povezuje okoliš i ljudska prava.

Arhuska konvencija je usvojena u danskom gradu Aarhusu, u junu 1998., s ciljem da doprinese „zaštiti prava svake osobe, sadašnjih i budućih generacija na život u okruženju, koje je adekvatno njegovom ili njenom zdravlju i dobrobiti“. Promoviše pravo građana na pristup relevantnim informacijama o okolišu, na aktivno sudjelovanje javnosti u procesima donošenja odluka koje će vjerovatno uticati na okoliš, kao i na pravnu zaštitu u slučajevima narušavanja tih prava. Arhuski centar u Zenici danas je praktično počeo raditi na definisanju strateških ciljeva, koji će biti zaokruženi u dugoročni plan rada.

„Zahtjevi Arhuske konvencije su veliki u svim državama. U BiH, s obzirom na sužen prostor za rad nevladinog sektora, što znači i prostor gdje se mogu dobiti informacije, priča donosioca odluka ne otvori se dovoljno rano prema nevladinom sektoru, pa izostane i pravo građana na pravovremenu informaciju. Tada izostaje i reakcija šire javnosti na odluke koje se tiču okoliša“, pojašnjava konsultantica Misije OSCE-a, Snježana Mišić Mihajlović, govoreći o izazovima u radu ovih centara u BiH.

Snježana Mišić Mihajlović

Misija OSCE-a pruža stručnu podršku Eko forumu u postavljanju pravaca djelovanja zeničkog Arhus centra, a naredna radionica, do kada bi trebalo imati i nacrt strategije djelovanja ove organizacije, biće održana početkom aprila.

 

Izvor: zenicainfo.ba