Održano predavanje za mlade “Pričaj mi o mentalnom zdravlju!“

U sklopu psiholoških radionica neformalnog obrazovanja za djecu i mlade koje organizuje PS “Maya”- Educational Center, u Travniku je u Centru za kulturu sinoć je održano predavanje na temu: “Pričaj mi o mentalnom zdravlju!”

Predavač je bila magistrica psihologije Zerina Dina Vihrić koja je mladima ukazala na pojmove i razumijevanje mentalnog zdravlja, na određene uticaje koji mogu da poremete mentalno zdravlje, te im je dala osnovne upute o anksioznosti i depresiji. Također, razgovarala je sa njima kada, gdje i kome se mogu obratiti za pomoć, te su spoznavali određene vježbe vizuelizacije u cilju oslobađanja od strahova.

– Cilj nam je što više raditi sa djecom i mladima na oslobađanju emocija, te na mentalnom konceptu općenito. Nalazimo se u turbulentnom vremenu, ono nosi svoje posljedice i djeca to na svoj način osjete i apsorbuju. Treba razgovarati sa njima kvalitetno,  dati im vrijeme i prostor da oni nešto kažu, nauče, spoznaju. Svi smo jednako odgovorni prema tim divnim dušama.”  – poručuju iz PS “Maya” – Educational Center.

U toku su novi planovi za radionice uz stručnjake koje će im pomoći u njihovom poboljšanju pamćenja i učenja, te prevencije i zaštite na internetu.

Inače, dosadašnja predavanja i radionice neformalnog obrazovanja za djecu i mlade su besplatne. Finansirane su od strane PS “Maya” -Educational Center uz tehničku podršku Centra za kulturu općine Travnik.

 

Izvor: travnik-grad.info