Saznajte koje su namirnice dobre za imunitet

Svima nam je već dobro poznato da se po jutru dan poznaje, tako da ne treba zanemariti one male jutarnje rituale koji će popraviti, čak nekad i najlošiji dan. Da počnemo sa onim što unosimo u organizam… 

Vrijeme koje trenutno provodimo u svojim domovima idealno je da se posvetite sebi, svom tijelu, izgledu i zdravlju. Donosimo pregled pet namirnica koje će blagotvorno utjecati na vaš organizam. Neke konzumirajte same, a neke možete i kombinirati.

Primjerice, prema ajurvedi, na kraju svakog obroka preporučuje se pojesti jednu kašiku mješavine svježeg đumbira, meda, limuna, kurkume i himalajske dsoli, jer će vam ta kombinacija pomoći da lakše probavite ručak. A evo još par „magičnih“ sastojaka…

  1. Đumbir – Poznat je kao čudotvorna namirnica, koja obiluje vitaminima i mineralima te izvlači otrove iz organizma.
  2. Kamena sol – Stimulira probavne sokove i izvlači toksine: preporučuje se otpiti zrno kamene soli na jeziku svako jutro i popiti s malo mlake vode.
  3. Basmati riža – Pomaže tijelu da se riješi toksina, a njena sluz oblaže i obnavlja želudac.
  4. Limun – Testirajte 24-satni detox s limunom. Napravite limunadu od 2 kašike limunovog soka, 3 dl mlake vode, prstohvatom kajenskog bibera i čajnom kašikom javorovog sirupa, koju ćete popiti svježu ujutro, deset minuta prije doručka, za međuobrok, te dva sata prije spavanja. Za doručak taj dan jedite nešto lagano poput jogurta s voćem, ručajte ribu na žaru pokapanu limunovim sokom, a večeru preskočite.
  5. Mungo grah – Djeluje blagotvorno na jetru te je bogat mineralima i vitaminima.

 

Izvor: zenicainfo.ba