Okrugli sto “Održivost poljoprivredne proizvodnje”: Izvozimo milijardu a uvozimo tri milijarde hrane

Poljoprivredni proizvođači su na jučer održanom okruglom stolu pod nazivom „Održivost poljoprivredne proizvodnje“  još jednom uputili apel svim nivoima vlasti da se konačno probudi iz dubokog sna i pomogne poljoprivrednike. Okrugli sto održan je u okviru devetog sajma Zenica Opens.

Naša zemlja, ukoliko nastavi sa ovim trendom, za nekoliko godina neće imati poljoprivrednu proizvodnju i umjesto da sad pričamo o naprednoj poljoprivrednoj proizvodnji mi govorimo o tome kako spasiti ono malo što imamo. „Šaljemo posljednju poruku državi da se napokon probudi iz dubokog sna, jer nas prati zabrinjavajuća statistika koja kaže, da izvozimo milijardu u svijet a uvozimo više od tri milijarde hrane. Dakle, mi smo država koja je posebno ovisna o hrani iz vana i da nam sutra zatvore taj uvoz mi bismo za deset dana bili gladna nacija. Upravo zbog toga, hitno moramo stvoriti povoljan poljoprivredni ambijent kroz veća novčana izdvajanja na nivou države jer, poljoprivreda nije u nadležnosti općina i kantona , mada oni izdvajaju i potiču najviše“, tvrdi Mujo Garanović, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Položaj poljoprivrednika nikada nije bio zadovoljavajući ali je država ta koja kreira određene politike koje mogu značajno utjecati na položaj poljoprivrednika i njihovu odluku o daljem bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom. „Gdje nema poljoprivrede nema ni državi, a ni domaće hrane. Maksimalana utjecaj države je pomoć poljoprivrednicima za njihovu održivost“, objašnjava Emir Tutnjić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK, te dodaju kako su nam potrebne sistemske mjere i puno više novca koje država treba uložiti kako bismo spasili domaću poljoprivredu.

Okrugli sto održan je u okviru devetog sajma poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva Zenica OPENS 2019.

 

Izvor: zenicainfo.ba