ZENICA: Takmičenje studenata u pronalasku IT rješenja protiv zagađenja

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici i kompanija Softray solutions iz Sarajeva organizatori su prvog studentskog takmičenja „Hackathon“, koje je počelo danas u prostorijama Impulsnog kreativnog centra Agencije Zeda.

Na desetine studenata prve i druge godine na Odsjeku Softversko inžinjerstvo izrazili su spremnost da učestvuju u izazovu da osmisle kreativna rješenja za problem na zadanu temu, a to je pitanje okoliša u Zenici.

„To će za studente ovog odsjeka biti jedna vrsta neformalnog obrazovanja i praktičnog rada, koji se obično uvode starijim godinama i za zrelije studente. Slijedećih godina biće to otvoreni „Hackathon“, u kojem će učestvovati studenti drugih univerziteta“, najavljuje dekan Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof. Sabahudin Jašarević.

prof. Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici

„Ovdje će naši studenti pokazati i primijeniti ono što su do sada naučili. Pokušavamo da promijenimo način predavanja, realizacije nastave, da se ona ne svodi samo na suhoparna predavanja, zadaću i ispite. Kroz ovakve aktivnosti, studenti odmah počinju da se bave konkretnim problemima, da traže konkretna rješenja i da koriste svoju kreativnost i inovativnost, kako bi to, eventualno, poslije pretvorili u vlastiti biznis, start-up ili se zaposlili u institucijama koje su zadužene da rješavau te probleme“, ističe prodekan Politehničkog fakulteta, prof. Samir Lemeš.

prof.Samir Lemeš,prodekan Politehničkog fakulteta

„Pravimo aplikacije koje bi mogle pomoći u rješavanju problema zagađenja zraka. Naša rješenja mogu se, naprimjer, odnositi na to da potaknemo korisnike da budu ekološki svjesniji ili na izradu aplikacije za monitoring, koja bi mogla doprinijeti smanjenju zagađenja“, pojašnjava Ajna Fetić, studentica druge godine Softerskog inžinjerstva, dodajući da su ovakvi, praktični programi za studene bitni, jer im daju priliku sticanja radnog iskustva u sektoru.

Ajna Fetić, studentica druge godine Softerskog inžinjerstva

U takmičenju učestvuje šest ekipa. Najuspješnija će biti proglašena večeras, nakon prezentacije radova i ocjene idejnih rješenja.

Pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, a medijski pokrovitelj RTV Zenica.

 

Izvor: zenicainfo.ba