Otvaranje Rudnika i TE u Bugojnu projekt budućnosti

Otvaranje površinskog kopa na lokaciji “Kotezi“ u Bugojnu je sve izvjesnije”, potvrdio je načelnik  općine Bugojno, Hasan Ajkunić. Na nedavnom sastanku kod resornog federalnog ministra naređeno je Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH, kao nosiocu  budućih aktivnosti, da uđe u proceduru osnivanja Zavisnog društva Rudnik i Termoelektrane Bugojno.

Također, Elektroprivreda BiH i Zavisno društvo Rudnik ugljena Gračanica Gornji Vakuf/Uskoplje zaduženi su da nastave geološka istraživanja u Kotezima, kazao je bugojanski načelnik. Ovo je, smatra, veliki iskorak u realizaciji “projekta budućnosti“, koji je pokrenut još 1997. godine.

-Dopisom koji smo dobili 5. ožujka, s potpisom federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, potvrđena je odluka Federalne vlade iz 2010., kojom su Rudnik i Termoelektrana u Bugojnu proglašeni javnim interesom i prioritetnim elektro-energetskim objektima, naglasio je.

Ajkunić je uvjeren da će se tokom dvije godine završiti sve planirane aktivnosti, i stvoriti preduvjeti za početak realizacije strateškog projekta za razvoj Bugojna i cijele regije. Obaveza Elektroprivrede BiH je da oformi radnu skupinu u kojoj će biti predstavnici resornog federalnog ministarstva, Srednjobosanskog kantona  i općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf/Uskoplje, da bi se definisale  smjernice za otvaranje ležišta i izgradnje Rudnika i Termoelektrane Bugojno, istaknuo je načelnik Ajkunić. Način upravljanja ležištem bugojanskog neogenskog bazena utvrdit će Vlada Federacije BiH na osnovu rezultata istraživanja, koja će biti obavljena na tom području.