Otvoreni 7. Izviđački interetnički kamp “Jednostavno prijatelji” i u rad pušteni solarni paneli

U Izviđačkom centru Boračko jezero u srijedu je na svečan način otvoren 7. Izviđački interetnički kamp pod nazivom “Jednostavno prijatelji”. Grad Zenica ponosan je na Savez izviđača Grada Zenica koji je zajedno sa prijateljima iz Prijedora i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini glavni nosilac ovog jedinstvenog projekta.

Interetnički kamp na kojem na kojem osim djece i omladine iz našeg grada učestvuju izviđači i planinke iz Prijedora, Sarajeva, Beograda, Bajine Bašte, Niša, Prijepolja, Osijeka i Herceg Novog okupio je 310 učesnika.

“Kada smo 2012. godine krenuli s kampom pod nazivom “Jednostavno izviđaštvo”, sada smo došli do toga da smo “Jednostavno prijatelji”. I, stvarno, poslije osam godina mukotrpnog rada i pored svega što smo se morali boriti sa nekim drugim problemima, koje nam donosi svakodnevni život, mislim da smo uspjeli i da smo postali jednostavno prijatelji”, kaže Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica.

Ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD-a u BiH Holly Zardus prilikom svečanog otvorenja Interetničkog kampa istakla je kako je ovo i najvažnija aktivnost koju u kontinuitetu podržavaju u Ambasadi SAD.

Otvoranje Interetničkog kampa pod nazivom “Jednostavno prijatelji” bilo je idealna prilika i za  svečano puštanje u rad solarnih panela postavljenih na krovu objekta u izviđačkom kampu. Riječ je o projektu “Solarni most” koji se provodi u okviru Programa globalnog razvoja za razdoblje do 2030. godine (Agenda 2030), a pored značajne uštede energije cilj je i podizanje svijesti mladih ljudi o značaju obnovljivih izvora energije.

Prema protokolun kojeg su u septembru prošle godine potpisali zamjenica gradonačelnika Gelsenkirchena Martina Rudowitz i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, bratski njemački grad donirao je Gradu Zenica 15 solarnih panela sa pratećom opremom, a koji su na korištenje predati Savezu izviđača Grada Zenica.

„Zahvaljujemo se gradskim upravama Zenice i Gelsenkirchena koje su našu organizaciju prepoznale kao ekološki osvještenu i uključili nas u realizaciju i implementaciju projekta „aGEnda 21“ čime su nam omogućili da naš centar na Boračkom jezeru bude među prvim centrima za mlade sa izvorima obnovljive energije. Raduje nas što se za ovaj projekat vežu nove ideje koje bi trebale biti nastavak stvaranja boljih uslova za zeničke izviđače i uopšte mlade našeg grada“, kaže Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenica.

 

Izvor: zenica.ba