Pad izvoza metalske i elektroindustrije u BiH premašio pola milijarde KM

Izvoz sektora metalske i elektroindustrije BiH u prva tri kvartala prošle godine iznosio je 2.866.735.016 KM i manji je za 544.310.748 ili 15,95 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, usljed pandemije virusa korona, ističe se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pandemija je uticala i na uvoz ovog sektora, tako je u pomenutom periodu iznosio 4.159.009.053 KM i manji je za 16,09 odsto u odnosu na devet mjeseci 2019. godine.

Iz Komore navode da je najveći pad izvoza zabilježen kod sirovog aluminijuma i u prva tri kvartala smanjen je za više od 200 miliona KM, a veliko smanjenje od 125 miliona KM bilježi i izvoz željeza i čelika.

“Očigledno je da je pandemija samo dodatno pogoršala mnoga ograničenja trgovinskih tokova u vidu kvota na izvoz određenih proizvoda od željeza i čelika u EU, SAD i indirektno na ostala tržišta kroz divergenciju tokova koje je kreirao višak, tj. zalihe tih proizvoda na globalnom nivou”, ističe se u analizi.

Od ukupnog izvoza sektora metalske i elektroindustrije BiH, 18 odsto se odnosi na Austriju, na Njemačku 16 odsto, Sloveniju 13 odsto, Srbiju i Hrvatsku po devet odsto, Italiju šest odsto, Crnu Goru i Rumuniju po tri odsto, Tursku, Mađarsku i Holandiju po dva odsto, a po jedan odsto na Luksemburg, Češku, Egipat, Švajcarsku, Francusku, Poljsku, Saudijsku Arabiju, Sjevernu Makedoniju i SAD.

Iz Njemačke je uvezeno 12 odsto od ukupnog uvoza metalske i elektroindustrije u BiH, iz Srbije i Slovenije po 11 odsto, Hrvatske 10 odsto, Italije i Austrije po devet odsto, Holandije i Turske po pet odsto, Kine četiri odsto, Mađarske tri odsto, Slovačke, Švajcarske, Češke i Poljske po dva odsto, a po jedan odsto iz Belgije, Francuske, Rumunije, Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Iz Vanjskotrgovinske komore navode da je struktura izvoznih tržišta ostala slična prošlogodišnjoj, s tim da je pad zabilježen na skoro svim tržištima, i to ravnomjerno distribuiran, počevši sa visokim procentima pada u periodu mart/april prošle godine, te se postepeno smanjujući do kraja septembra.