Podrška investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava da je otvoren Javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji. Cilj je postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

Ovo je treći po redu javni poziv, objavljen kroz projekat EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja COVID-19 pandemije i oporavka od krize prouzrokovane njom.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije, vrijedan 20.25 miliona eura, namijenjenih za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH i Češka razvojna agencija .

Na javni poziv se mogu prijaviti fizička lica, poduzetnici, zadruge i preduzeća, koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka; mesa; uzgoj žitarica i uljarica; zatim  voća uključujući vinogradarstvo i masline; uzgoj povrća i proizvodnja jaja.

Ukupno raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu iznose do 3,5 miliona KM, a svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM, bez PDV-a. Za svaku investiciju podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35% od ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća, gdje vlastito sufinansiranje iznosi minimalno 20%.

Rok za podnošenje prijava je 15. februar 2021. godine.

 

Izvor: zenicainfo.ba