Podrška osobama sa poteškoćama u razvoju

Pandemija korona virusa pogodila je svakog građanina, sve populacije stanovništa naše zemlje. Ozbiljne posljedice stanja uzrokovanog ovim zlom, za koje medicina još nema lijeka, trpe svi, a pogotovo rizične grupe, među kojima su i osobe oboljele od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja, kao i članovi njihovih užih porodica.

Nemamo još uvijek preciznih podataka o broju oboljelih od korona virusa, ali znamo da je bilo nekoliko porodica koje su bile kompletno zaražene i u teškom kako fizičkom tako i psihičkom stanju. Očekivali smo da se institucije više uključe kako bi pružile svu moguću pomoć ovim osobama, ali i njihovim porodicama jer njima je teško samim tim što imaju svoju osnovnu dijagnozu odnosno oboljenje“, kaže Selvedin Dedić, direktor Udruženja i Servis centra „Dlan“ Zenica.

Od aprila 2019. godine u saradnji sa Američkom organizacijom za međunarodni razvoj USAID Udruženje je pokrenulo projekat Servis centar za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju. U sklopu usluga koje su besplatne za kompletne porodice u 2019. godini pruženo je 2.809, a u 2020. godini 3.921 besplatna usluga. Trenutno usluge Sevis centra koristi 145 djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Uzimajući u obzir prosječno tri člana svake porodice, Servis centar trenutnmo brine oko 400 članova naše zajednice pružajući im besplatne usluge.

Maksimalno smo radili tokom pandemije kako na terenu tako i u našem Udruženju i Servis centru. Bilo je trenutaka kada smo morali obustaviti rad i raditi on-line, ali smo i tada radili na pružanju psihološke pomoći i bili smo dostupni za sve naše korisnike od 0 do 24 sata“, dodaje direktor Dedić.

Više o ovoj temi odnosno problemima i preprekama iz života osoba sa poteškoćama u razvoju, njihovim pravima kao i savjetima govorit ćemo i u studiju sa našim gostima u srijedu, 05.maja u 17 sati i 15 minuta. Preporučujemo vam da budete uz naš program!

 

Izvor: zenicainfo.ba