U septembru festival bh. drame. Osam predstava u selekciji

Jubilarni dvadeseti Festival BH drame biće održan u septembru u Bosanskom narodnom pozorištu ukoliko to dozvole epidemiološke prilike.

Selektorka festivala, dramska umjetnica Ljiljana Čekić, saopštila je danas da je u takmičarsku konkurenciju uvršteno osam predstava nastalih u proteklih godinu dana u produkciji pozorišnih kuća iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Banja Luke i Prijedora.

Naše pozorišne kuće smogle su snagu, često sa višekratnim pauzama i uspjele da realizuju nove predstave. Osjeća se atmosfera neizvjesnosti, straha, ponekad i beznađa. Radilo se i uradilo, ali manje nego što možemo i što smo navikli. Izvjestan broj predstava jasno se odredio u odnosu na današnju situaciju eksplicitno govoreći o pandemiji, ali i aktuelnim društvenim događanjima, dok su druge pokušale da se sklone u umjetnost baveći se svevremenim temama pokušavajući da izbjegnu aktuelizaciju. Ipak,cjelokupnoj ovogodišnjoj produkciji imanentna je atmosfera pandemije jer je ona neminovno utkana u svaki proces rada“, kazala je Ljiljana Čekić.

U takmičarsku konkurenciju Festivala BH drame uvrštene su predstave: „To nikad nigdje nije bilo“, Narodnog pozorišta Sarajevo, „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Identitluk“, Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar, “Ništa nas ne smije iznenaditi“, Pozorišta mladih Sarajevo, “Kreketanje“, Narodnog pozorišta Tuzla,“Šindlerov lift“, Kamernog teatra 55 Sarajevo i „Nije čovjek ko ne umre“, Pozorišta Prijedor.

U tradicionalnoj kategoriji „Festivalska premijera“, domaćin, Bosansko narodno pozorište Zenica u takmičarskoj konkurenciji imaće predstavu „Sedam strahova“ u režiji Selme Spahić i po literarnom predlošku Selvedina Avdića. Rad na ovoj predstavi je u toku.

 

Izvor: zenicainfo.ba