Pomoć poljoprivredi: Vlada FBiH izdvojila 8,2 miliona KM za 31 firmu

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je listu odabranih korisnika za dodjelu finansijske pomoći.

Novčani iznos od 8.199.933,02 KM dodjeljuje se 31 izvozno orijentiranoj firmi iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, a koje su odabrani u skladu s javnim pozivom ovog ministarstva.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog resornog ministarstva, na posljednjoj sjednici, usvojila Odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orijentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima pandemije COVID-19.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će s korisnicima pomoći potpisati ugovor zbog nadzora nad utroškom sredstava, a firme kojima je odobrena finansijska pomoć, ministarstvo će narednih dana obavijestiti o terminu potpisivanja ugovora.

Odluka o pomoći poljoprivredno-prehrambenom sektoru donesena je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, s ciljem pomoći četiri najugroženija sektora privrede u Federaciji BiH. Ovom uredbom iz Budžeta FBiH su izdvojena sredstva u iznosu od ukupno 90 miliona KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ovdje možete pogledati listu firmi kojima je dodijeljena pomoć.