Poslovna zona Zenica 1 postaje mali privredni grad

Poslovna zona Zenica 1, zahvaljujući brojnim dosadašnjim aktivnostima Grada Zenica i Zeničke razvojne agencije ZEDA na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, sa više od 90 privrednih subjekata postala je zapravo pravi mali grad preduzeća.

„Izgradnjom saobraćajnica, vodovodno –kanalizacione infrastrukture, rekonstrukcijom javne rasvjete, ali i ostalim obavljenim aktivnostima u Poslovnoj zoni Zenica 1 stvorili su se realni uslovi za investiranje i novo zapošljavanje“, ističe Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA.

Nakon dosadašnjih pet provedenih parcelizacija zemljišta i prodaje novoizgrađenog građevinskog zemljišta pogodnog za izgradnju poslovnih objekata malih i srednjih preduzeća, u zadnje dvije godine prodato je 37 parcela, a 34 privredna subjekta i to uglavnom proizvodna, njihovi su sadašnji vlasnici, većinom iz Zenice.

„I pored toga mi idemo dalje i zajedno sa Upravom Grada Zenica planiramo nove aktivnosti izgradnje novih saobraćajnica, u cilju dalje parcelizacije, jer već imamo 5 ili 6 upita  investitora potencijalnih kupaca zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1, te će uslijediti i novi javni poziv za kupovinu tog zemljišta“, navodi Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA, najavljujući da se uskoro mogu očekivati i dodatni radovi na unapređenju infrastrukture u ovoj Poslovnoj zoni.

„Trenutno u Poslovnoj zoni Zenica 1 ima oko 45.000 m2 slobodnog zemljišta za potencijalne investitore, te ima još mjesta za možda nekih desetak novih preduzeća koja će ući u Poslovnu zonu i razviti svoj biznis“, napominje direktor Agencije ZEDA.

 

Izvor: zenicainfo.ba