Zenica i Osijek domaćini su Evropskog prvenstva u odbojci CEV U19 2020.

Zenica i Osijek domaćini su Evropskog prvenstva u odbojci CEV U19 2020. koje će se održati od 22. do 30. avgusta.

U grupi koja se igra u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici voljom žrijeba su selekcije Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Italije, Poljske, Slovačke i Srbije, a u grupi koja igra mečeve u Gradskom vrtu u Osijeku su reprezentacije Hrvatske, Turske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Rusije. Dvije najbolje ekipe iz svake grupe nastavit će se boriti za medalju u Zenici, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati svoje kvalifikacijske utakmice za pozicije od petog do osmog mjesta u Osijeku.

Zenica je spremna za EuroVolleyU19W, poručili su iz Organizacionog odbora na čijem čelu je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

“U ovim teškim vremenima kompletna porodica bh. odbojke je naporno radila da organizuje ovaj događaj koji je najveći kada je u pitanju odbojka u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine. Velika je čast imati mogućnost da na ovaj način doprinesemo globalnom razvoju odbojke kao sporta. Ono što je važno je zdravlje i sigurnost svih učesnika prvenstva. Posebnu pažnju ćemo posvetiti zaštiti protiv Covid-19. Moramo biti odgovorni i pratiti smjernice da bi bili svi zaštićeni”,  kazao je Alija Fatić.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, rekao je da srca publike iz Zenice i Bosne i Hercegovine biti sa nacionalnim timom ove zemlje. On se zahvalio ljudima iz Odbojkaškog saveza BiH i čelnicima CEV-a, posebno predsjedniku Aleksandru Boričiću koji je vjerovao Zenici i ukazao čast da budemo domaćini ovog velikog sportskog događaja.

Adnan Talić, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, objasnio je da je selekcija Italije, nažalost, otkazala učešće zbog Covid protokola, tako da će u Zenici igrati pet selekcija.