Poticaji za bolju privredu

Željka Bajramović i Bajruzin Hajro Planjac, privrednici iz našeg kantona, dobili su novčane poticaje koji će im, kako kažu, itekako dobro doći.

“Izdavačko, štamparsko – knjižarska branša, danas je u teškoj situaciji i ovih 25 hiljada konvertibilnih maraka svakako ćemo utrošiti u nabavku nove i savremenije opreme”, kaže Bajruzin Hajro, jedan od dobitnika poticaja .

“Bavimo se proizvodnjom namještaja i poticaj koji smo dobili iskoristiti ćemo u nabavku nove mašine koja će nam omogućiti bolju proizvodnju. Ovakvi poticaji su dobri jer stvaraju bolji privredni ambijent u našem kantonu”, kaže Željka Bajramović.

45 privrednika iz Zeničko – dobojskog kantona koji su se prijavili na Javni poziv jačanja konkurentnosti odnosno dodjele finansijskih sredstava za nabavku opreme, zapošljavanje i brendiranje svojih proizvoda potpisali su danas ugovore i dobili novčane poticaje. Od 70 prijavljenih, uslove je ispunilo 45 korisnika, a maksimalan iznos koji su mogli dobiti je 40 hiljada konvertibilnih maraka. Za ove namjene Vlada ZDK izdvojila je 1.213.000,00 KM.

Ugovore je potpisalo i 12 aplikanata koji su se prijavili za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namijenjenih za subvencioniranje projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture. Za ove namjene iz kantonalnog budžeta izdvojeno je 283 hiljade KM.

Izvor: zenicainfo.ba