Protesti u ArcelorMittalu, radnici traže ostavku generalnog direktora Biju Naira

Pred Direkcijom kompanije ArcelorMittal u Zenici, održan je protest radnika, nezadovoljnih zbog kašnjenja martovske plate, ali i odnosom aktuelnog rukovodstva kompanije prema Sindikatu i radnicima.

Osnovni sindikalni zahtjev je isplata martovske plate, koja im nije isplaćena do roka propisanog zakonom i kolektivnim ugovorom. No protesti su eskalirali zahtjevom za smjenom generalnog direktora kompanije, Biju Naira.

Činjenica da je jučer uplaćena polovina iznosa, ne znači radnicima ništa. Predsjednik Sindikata ArcelorMittala, Zuhdija Kapetanović, ukazao je da o tome Sindikat nije ni obavješten, izrazivši sumnju da su razlog kašnjenja plata, kako je to uprava navela – problemi na tržištu metala.

„Svaki kamion je unaprijed plaćen, a dnevno se drumom i željeznicom izveze roba u stotinu kamiona. Razlog je osveta generalnog direktora Sindikatu, zato što smo se prošle godine izborili za povećanje plata za šest posto i regres. Da je to tako, govori i selektivna isplata februarskih stimulacija, koju nisu dobili oni što kompaniji donose profit. Radnici za dva dana zarade svoje plate, a ostatak mjeseca rade za poslodavce“, izjavio je predsjednik Sindikata ArcelorMittala, Zuhdija Kapetanović. Dodao je da je Sindikat protiv menadžmenta zbog kršenja kolektivnog ugovora podnio prijavu kantonalnoj i federalnoj inspekciji rada, najavljujući i tužbu protiv odgovornog lica – generalnog direktora ArcelorMittala Zenica.

Osvrnuvši se na slučaj povrede na radu kolege sa Valjaonica, Kapetanović je istakao kako Sindikat uvijek insitira na boljoj zaštiti radnika.

„Menadžment kompanije pravi uštede i u tom segmentu. Kada neki radnik bude povrijeđen, sjate se ovi iz zaštite na radu i mole ga da ne prijavljuje povredu. Mi insistiramo da se takve stvari ne smiju događati“, kazao je Kapetanović.

Radničke proteste podržali su predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Sindikata metalaca i Sindikata Željezare Zenica.

Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni sutra popodne, kao i svakog dana dok se ne isplati cijela plata za mart.