Registracija vozila: Šta sve plaćamo i koliko?

Registracija vozila vlasnicima automobila svake godine donese novu glavobolju zbog finansijskih izdataka, koji optereti kućni budžet.

Period prije registracije obavezno je obilježen traganjem za najpovoljnijom varijantom i prikupljanjem podataka koliko zapravo košta registracija, jer skoro po pravilu u godini dana uvede se novi namet koji utiče i na konačan iznos. Šta sve plaćamo kod obnove, ili prve registracije, otkrivamo u nastavku teskta.

Prilikom registracije motornih vozila, građani su dužni svake godine da produže registraciju. Uslov za produžetak je da plate sljedeće stavke.

„Prvenstveno tehnički pregled (73,00 KM za benzin, 83 KM za dizel), ostale uplate koje idu prije registracije: putarina (ovisi od kubikaže ), Fond za zaštitu voda (20,00 KM), zaštitu okoliša (ovisi od kubikaže i godišta), stiker naljepnica (5,00 KM), zeleni karton (4,00 KM), Bihamk (8,00 KM), porez na vozilo (ovisi od godišta i kubikaže), potvrda o registraciji (5,00 KM),  to je kada je u pitanju produženje registracije. Kada je u pitanju prva registracija dodatak su: nove tablice ( 20,00 KM), potvrda o vlasništvu (5,00KM), i potvrda o registraciji (5,00 KM)“, izjavila je Majda Spahić, referent prodaje osiguranja.
Fiksne cijene iznose oko 150 KM, uz troškove police osiguranja, putarine i poreza na vozilo koji ovise od kubikaže, kilovata i godišta automobila. Na pitanje zašto je prva registracija skuplja od ostalih odgovora Spahić:

„Ako građanin prvi put na sebe registruje vozilo onda plaća 100% policu osiguranja, svake godine dobija po 5% popusta i potrebno je oko deset godina da dođe do popusta od 50% koji je maksimalan“.

Putarine na autoceste i poreza su oslobođeni, „Ratni vojni invalidi (iznad 70% u donje ekstremitete) i civilni invalidi (iznad 80%)“, kazala je Majda Spahić, referent prodaje osiguranja.

Za registraciju treba izdvojiti otprilike jednu prosječnu plaću u Federaciji BiH, zbog čega je period pred registraciju svakog vozača, obilježen brojnim posjetama osiguravajućim kućama i potrazi za najpovoljnijom varijantom.

 

Izvor: zenicainfo.ba