Grad Zenica sa 5.000 KM nagradio svjetskog viceprvaka Amela Tuku

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je u četvrtak, 03. oktobra 2019. godine Zaključak kojim se viceprvaku svijeta u trci na 800 metara, članu Atletskog kluba “Zenica” Amelu Tuki dodjeljuje 5.000 KM na ime nagrade za osvojenu srebrenu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi.

Amel Tuka je u finalu najvećeg plenetarnog atletskog takmičenja zauzeo 2. mjesto s vremenom 1:43,47. Prvak svijeta postao je Donavan Brazier (SAD) sa 1:42.34, dok je trećeplasirani Cheruiyot Rotich na cilj stigao sa vremenom 1:43.82.

“Amel Tuka je primjer kako se mukotrpnim radom, odricanjem i velikom upornošću može ostvariti svaki cilj. Nadam se da će dobar dio djece i omladine našeg grada i države slijediti Amelov primjer. Zenica i ja kao gradonačelnik ponosni smo na ovog vrhunskog sportistu i čovjeka”, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Vicešampion svijeta na 800 metara u Zenicu stiže večeras. Doček za ponajboljeg ambasadora BiH bit će organizovan na atletskom stadionu “Kamberovića polje” sa početkom u 19 sati.

 

Izvor: zenica.ba