Rekonstrukacija dijela Donje čaršije u završnoj fazi

Općina Travnik, rekonstrukcijom donjeg dijela čaršije donosi brojne korisne benefite za lokalno stanovništvo ali i domaće i strane turiste. Radovi na uređenju i rekonstrukciji donjeg dijela čaršije, koji je od posebnog turističkog značaja za grad Travnik, a koji traju već preko dva mjeseca, privode se kraju, piše I like Travnik.

Završeno je izmještanje potoka Jale koji je pomjeren sa donje strane mosta na Žitarnici s ciljem da se ne opterećuje njegov tok, te je u taj vodotok usmjerena i oborinska odvodnja iz ulice. Također, ugrađene su dodatne cijevi za njenu odvodnju, kako bi se izbjegla prezasićenost centralnog kolektora za vrijeme velikih padavina.

Zatim, komunalno preduzeće je zamijenilo priključke svih kuća koji su stari za nove, te su se centralizovala na nekoliko šahtova sva mjerna mjesta, kako se ne bi opterećavalo očitanje.

Ovih dana započelo je i asfaltiranje ceste i uređenje trotoara koji će biti dodatno prošireni, a samim tim i dosta pogodniji kako za stanovnike ovog grada, tako i za turiste. Njihova podloga se također mijenja, te se postavljaju betonske kockice. Također, ovaj dio grada će krasiti i patuljasto drveće u saksijama, koje će biti postavljene uz ivice trotoara.

foto: I like Travnik

Na kolovozu će se raditi obilježeni pješački prelazi, sa namjerom da se tu saobraćaj uspori, jer je to već ulazak u jedan dio pješačke zone.

Također, prelaz na uglu preko puta Šarene džamije podići će se jednim ležećim policajcem na kojem će  biti pješački prelaz, tako da pješaci dobiju apsolutno prvenstvo kretanja na tom dijelu, kao i da bezbijednost bude dodatno povećana.

Ova ulica za saobraćaj će bitidvosmjerna, a radovi  bi trebali, prema planu biti završeni do 30.juna, ove godine.

U projekat rekonstrukcije i uređenja dijela ulice u donjoj čaršiji uloženo je približno oko 180.000,00 KM sa PDV-om, a investitor je Općina Travnik uz finansiranje Vlade FBiH.

Također jedna bitna stavka je da je ovo tek prva faza  projekta, sljedeća je dalja izgradnja centralnog kolektora da bi izašao iz Žitarnici, uređenje površine ulice, te uređenje trga ispred Šarene džamije.

 

Izvor: travnik-grad.info