Rješenje problema sa upravljanjem otpada za četiri općine stiže iz Njemačke

U hotelu Vezir Palace na u Travniku održana je konferencija na kojoj je prezentiran projekat zbrinjavanja otpada u Lašvanskoj dolini podržan od strane njemačkog ministarstva za okoliš, tim BuHAWK17, zajedno s četiri općinska načelnika, općinskim upravama, JKP preduzećima, te uz podršku Vlade SBK.

Njemački stručn jaci i konsultanti  razvili su međuopćinski održivi koncept upravljanja otpadom za općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovaču, te izradili  prve prijedloge za provedbu toga koncepta.

Upravljanje projektom preuzele su firme WEICHERTCONSULT, T&T business consulting i InfraRes, iz travničkog partnerskog grada Leipziga. Na konferenciji je predstavljen održivi koncept upravljanja otpadom od početnog stanja do organizacije međuopćinske saradnje, studije izvodivosti i izazova provedbe.

Sa prezentacije u Hotelu Vezir Palace

Konferenciji u Travniku prisustvovali su čelni ljudi četiri općine, predstavnici Skupštine i Vlade Srednjobosanskopg kantona, kao i predstavnici komunalnih preduzeća.

Četiri općine iz Lašvanske doline otpad odvoze na Regionalnu deponiju Mošćanica kod Zenica i godišnje izdavjaju ogromna sredstva za odvoz i deponovanje. Novi koncept značio bi mnogo jefitnije  upravljanje otpadom.

 

Izvor: travnik – grad.info