Sastanak na temu izgradnje kružnog toka i rekonstrukcije glavne saobraćajnice u naselju Lukovo Polje

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak, zajedno sa svojim saradnicima, u svom kabinetu je održao radni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave Zenica.

Sastanku su, u ime Gradske uprave Zenica prisustvovali Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam i Armin Kurtagić, a tema sastanka bila je izgradnja kružnog toka i rekonstrukcija glavne saobraćajnice u naselju Lukovo Polje.

Kako je još ranije tokom prošle godine ministar Isak najavio, ovo naselje bi trebalo uskoro dobiti moderniziranu saobraćajnicu i novi kružni tok, čime bi građanima ovog dijela Zenice bili riješeni dugogodišnji problemi. Cjelokupni radovi u ovom naselju vrijedit će 1,4 miliona KM, a danas je razgovarano o prve dvije faze projekta koje vrijede 610.000 KM. Kroz te dvije faze bio bi izgrađen kružni tok u Lukovom Polju, te uređena postojeća saobraćajnica, uz izgradnju potpune popratne putne infrastrukture u vidu pješačke staze, rasvjete i autobuskih stajališta. Nakon toga, plan ministarstva je da u potpunosti preuzme održavanje ove saobraćajnice, kroz prekategorizaciju ceste.

“Ovo je ozbiljan zahvat za koji smo opredijelili sredstva još i ranije i sada su operativna i spremna za ulaganje čim obavimo sve zakonske procedure. Nakon što uspijemo postići dogovore sa Gradskom upravom Zenica, te potpišemo protokol o saradnji, ministarstvo će raspisati tender i krenut ćemo u izgradnju. Želja nam je da svim projektima rasteretimo gradske ceste u Zenici i da olakšamo kretanje u saobraćaju, a ovaj projekt će itekako pomoći u tom pravcu. I to je samo početak radova koje planiramo u ovom dijelu Zenice, kako bismo maksimalno olakšali i privrednim subjektima i građanima i gostima Zenice”, rekao je ministar Isak.

Također, bila je ovo prilika da se razgovara i o drugim projektima na području grada Zenica, prilikom čega je ministar Isak istaknuo opredijeljenost ministarstva da nastavi raditi na velikim projektima, kojim se teži olakšati život građana Zenice. Tako je istaknuta opredijeljenost da se radi na izgradnji potrebnih mostova, saniranju i rješavanju problema na saobraćajnicama u nadležnosti ministarstva, ali i na nastavku izgradnje GGM-a. Zbog takvog odnosa, ali i dosadašnjeg rada, ministar Isak je dobio i pohvale predstavnika Gradske uprave Zenica, koji su mu čestitali na uspješnom radu, poželivši dobru saradnju i u budućnosti.

Press služba ZDK