Sindikat BiH upozorava na sporne ugovore za struju

Posljednjih dana mnoge firme u Federaciji BiH su od Elektroprivrede dobile ugovore o takozvanom rezervnom snabdijevanju električnom energijom za prva dva mjeseca ove godine, sa cijenom koja je i do šest puta ili 600 posto veća od prošlogodišnje, upozorava Sindikat BiH.

Drugim riječima, samo za ova dva mjeseca bi trošak električne energije iznosio kao za cijelu prošlu godinu. Uz to, preostalih deset mjeseci će plaćati električnu energiju 20 odsto skuplje. Na godišnjem nivou bi to značilo povećanje cijene za oko 120 posto, iako je dopunom Zakona o električnoj energiji, koji je krajem prošle godine usvojio Federalni parlament, poskupljenje ograničeno na maksimalno 20 posto! Uz navedeno, firmama se prijeti isključenjem struje ukoliko ne potpišu novi ugovor.

Apsolutno je neprihvatljivo ovakvo nepoštivanje institucija, ali i radnika i građana, od strane jednog javnog preduzeća čiji smo svi mi, građani Federacije BiH, vlasnici.S obzirom da vlasti nisu do sada učinile ništa da spriječe divljanje cijena, ovo je prilika da intervenišu tamo gdje bez sumnje mogu i tako bar malo olakšaju život svim građanima,navodi se u saopćenju Sindikata BiH.

 

Izvor: zenicainfo.ba