Raspisan Javni poziv za izgradnju glavnog kolektora u Zenici: Ukupna vrijednost projekta blizu 40 miliona KM

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je početkom ovog mjeseca Javni poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju glavnog kolektora i povezanih radova Grada Zenice.

Riječ je o projektu „Prikupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica“, koji uključuje izgradnju novih kolektora, pumpnih stanica i postrojenja za tretman otpadnih voda.

Cilj projekta je osigurati poboljšanje odlaganja otpadnih voda uz društveno prihvatljive troškove.

Potpunom implementacijom projekta doprinijet će se zaštiti okoliša, naročito rijeke Bosne te unaprijeđenju uslova života građana Zenice.

Ukupna vrijednost projekta „Prikupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica“ iznosi 19.266.687 eura, a njegovo finansiranje je obezbijeđeno donatorskim sredstvima Vlade Savezne Republike Njemačke, putem  Razvojne banke KfW,  u iznosu od 13.516.697 eura, Vlade Švicarske, putem Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), u iznosu od 4.750.000 eura, te doprinosom Grada Zenice za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 eura.

Nažalost kada sam preuzeo mandat Gradonačelnika Zenice, u Gradskoj upravi nisam zatekao niti jedan projekat. Sada je situacija u tom pogledu potpuno drugačija. Imamo nekoliko projekata spremnih za realizaciju. Izgradnja žičare, otvorenih i zatvorenih bazena su samo neki od njih. Međutim, to su projekti za čiju realizaciju je potrebno izdvojiti više od 60 miliona KM. Grad Zenica nema ta sredstva, jer još uvijek otplaćujemo dug po zatečenom kreditu. Usmjereni smo na pronalazak strateških partnera, kako bi realizovali ove projekte. Kada govorimo o projektu Prikupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica, nesumnjivo je da se radi o kapitalnom projektu, ali i projektu koji će na ekološki prihvatljiv način riješiti pitanje otpadnih voda“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

JP “ViK” d.o.o Zenica će dati vlastiti doprinos u iznosu od 800.000 eura kroz angažman sopstvenih kapaciteta na izvođenju određenih građevinskih radova.

U sklopu ovog javnog poziva planirana je izgradnja kolektora od 6988 metara (veličina cijevi DN300mm – DN1300mm), izgradnja 168 montažnih betonskih šahtova te izgradnja jedne pumpne stanice kapaciteta 11,45 litara po sekundi.

Kako je ranije izjavio direktor JP “ViK” d.o.o Zenica Emir Pašalić, osim što se radi o izuzetno važnom i ekološki prihvatljivom projektu, dodatni benefiti projekta su to što dva najveća industrijska zagađivača, Arcelor Mittal i RMU Zenica imaju obavezu izvršiti odgovarajući tretman svojih otpadnih voda prije konačnog ispuštanja u recipijent odnosno u rijeku Bosnu. U tom smislu, biće izvršeno razdvajanje gradske kanalizacione mreže od kanalizacione mreže koja prolazi kroz komplekse pomenutih kompanija.