Sutra protest rudara FBiH u Sarajevu

Prema Odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH od 17. novembra tekuće godine, za sutra je ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu zakazan protest rudara rudnika iz sastava koncerna, potvrđeno je nakon današnje sjednice Predsjedništva ovog Sindikata, održane u Zenici.

Protest se organizuje radi ispunjavanja 8 zahtjeva, među kojima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku, poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, potpuna realizacija Sporazuma od 19. maja tekuće godine, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Pored toga zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, Admira Andelije kao i smjena direktora Rudnika, koji su stavili u primjenu pomenute Pravilnike.

Traži se i utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u visini od 1.000 maraka, kao i kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja koji se isporučuje prema Elektroprivredi BiH.

“Sutra će javnost BiH vidjeti istinu”, poručio je Sinan Husić, predsjednik federalnog granskog sindikata, istakavši da Pravilnicima o radu i radnom učinku poslodavaca devastira dostignuti nivo osnovne plate.

– Visina osnovne plate kopača u jami po novom Pravilniku sa trenutnih 850, pada na 570 maraka, ukazao je Husić, dodajući da saopćenje direktora od prošlog petka neće ni komentarisati, jer se njime optužuju radnici i Sindikat da vode rudnike u stečaj.

-To nije tačno, jer nekvalitetno rukovođenje i upravljanje iz Elektroprivrede BiH i Uprava rudnika vodi u tom pravcu, ustvrdio je Husić.

Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, Zuhdija Tokić je izjavio da su odgovorni svjesno od ovog rudnika napravili slučaj.

“Mi ćemo njima sutra ostaviti Rudnike, radite u njima, dovedite svoju djecu da rade za 570 maraka, nas nećete imati sugurno”, poručio je Tokić.

 

Izvor: zenicainfo.ba