Trebate li dobiti booster dozu?

Dr. Anthony Fauci je vodeći američki epidemiolog i direktor američkog Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti. Za CNN je upravo dao pojašnjenje koliko je važno primiti treću dozu, pojačivač ili booster dozu vakcine, ako ste već vakcinisani i revakcinisani. Poslušajte poruku doktora Faucia.

CNN: CDC (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti) kaže da bi stariji od 65 godina sa osnovnim komorbiditetima trebali dobiti treću dozu, kao i drugi mogu dobiti booster. Da li nam možete pojasniti? Preporučujete li da svako iznad 18 godina i stariji treba primiti booster (treću dozu, op.a.) dozu?

Fauci: Apsolutno. Da pojasnimo. Ljudi su zbunjeni, nisu sigurni šta učiniti. Ako imate 18 godina ili ste stariji, vakcinisali ste se, potpuno ste se vakcinisali Moderninim ili Pfizerovim mrNA, šest mjeseci ili nešto prije, nabavite booster. Ako je Johnson&Johnson i to prije dva mjeseca, nabavite booster. Mislim da ne trebamo čekati. Samo idite i obezbjedite si treću dozu ( booster). Znajte da su bezbjedne, znajte da su učinkovite. Optimalizuju vašu zaštitu. Zato samo naprijed i dobićete pojačanje. Sada je vrijeme da to učinite. Ulazimo u sezonu praznika, želimo biti potpuno zaštićeni. Vakcinacija je sama još veoma učinkovita, ali želite li se uvjeriti u dugoročnost vakcinacije je booster doza.