U Đačkom domu u Zenici tokom pandemije boravi 86 učenika

U zeničkom Đačkom domu, početku ove školske godine, predhodile su tromjesečne pripreme za zdravstveno bezbijedan boravak učenika u posebnim uslovima, kada postoji mogućnost zaraze virusom Covid -19. 

Poštuju se sve upute i mjere predostrožnosti, u sobama borave po dva učenika, te je trenutno njih 86, umjesto mogućih 98. U kuhinji su postavljeni novi stolovi, a pri objedovanju poštuju se propisi fizičke distance. Pri ulasku u Dom obavezna je dezinfekcija obuće, mjerenje temperature, pranje ruku. Obezbijeđene su i posebne prostorije ukoliko  neki učenici budu imali bilo kakve simptome koji upućuju na zarazu virusom Covid-19.

„U Domu su već đaci prvog razreda, sljedeće sedmice očekujemo učenike drugih, i treće sedmice će stići oni koji pohađaju treći i četvrti razred. Za 16 učenika zeničke Škole za obrazovanje osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju, prema dogovoru, stalnim boravkom u Domu biće olakšano pohađanje online nastave. Ugostili smo i sportiste, njih osam, košarkašice, atletičare i nogometaše“, rekao je Ermin Zukić, direktor  Đačkog doma.

Podsjećamo, prošle godine zenička JU „Đački dom“ obilježila je 60 godina postojanja. Ušli su u sedmu deceniju, bili drugi dom i porodica hiljadama đaka iz Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog, Srednjobosanskog kantona. Nije neobično da godinama kasnije, njihovi bivši korisnici, nakon završenog obrazovanja i stečenog konačnog zvanja,  nostalgično posjete Dom za koji ih vežu najljepše godine srednjoškolskog obrazovanja.

 

Izvor: zenicainfo.ba