U okviru projekta “Poboljšanje energetske efiksnosti” realizovana zamjena azbestnih krovova

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica već niz godina uspješno realizuju projekte „Poboljšanje energetske efikasnosti“. U 2021. godini su realizovali aktivnosti poput zamjene 12 azbestnih krovova i izradu dvije termoizolacione fasade. 

Grad Zenica kontinuirano povećava novčana sredstva svake godine za navedene projekte što predstavlja dodatnu motivaciju našim građanima da učestvuju u ovim projektima, prvenstveno s ciljem smanjenja potrošnje energenta ali i za uljepšavanje samog stambenog objekta. Jedan uspješan primjer u realizaciji ovih projekata jeste stambena zgrada na adresi Zije Dizdarevića br. 24, jer se radi o objektu značajnih dimenzija sa 20 etaža i 90 stanova. Građani su se opredijelili da učestvuju u tom projektu i naravno dobrom organizacijom i saradnjom sa Gradskom upravom smo uspješno realizovali ovaj projekat“, ističe Ajdin Jeleč, stručni saradnik za energetsku efikasnost i praćenje realizacije kapitalnih projekata.

Aplicirali smo u junu mjesecu na projekat Gradske uprave vezano za energetsku efikasnost. Radovi su još u toku a finansiranje za ovaj objekat snosi 50 % Grad Zenica a 50 % stanari, na čemu smo zahvalni Gradu Zenica koji objavljuje Javne pozive za ovakve projekte“, dodaje Safet Mujčić, predsjednik Kućnog savjeta etažnih vlasnika Zije Dizdarevića br.24.

Grad Zenica planira i u 2022. godini realizovati navedene projekte, već sada je, kako navodi Ajdin Jeleč, pripremljena draft verzija Javnog poziva i njegovu objavu možemo očekivati nakon usvajanja budžeta Grada Zenice, pa se pozivaju građani da učestvuju i u navedenom javnom pozivu.

Izvor: zenicainfo.ba