Ubola vas je pčela ili osa – kako da bol i otok budu manji

Ubod pčele ili ose bolan je i neprijatan, a ako ste alergični, trebalo bi brzo da zatražite i pomoć lkekara. Ako niste, dobro je znati kako možete sebi da pomognete da smanjite osećaj boli, svraba i otok koji se može javiti nakon uboda.

Prvo operite zahvaćeno područje toplom vodom i sapunom. Pranjem možete ukloniti sve bakterije ili otrov koji je osa ili pčela mogla da nosi. To će takođe pomoći da se ispere deo otrova koji je ostavila.

Tanku krpu obmotajte oko paketa leda. Stavite na mesto uboda tokom 30 do 60 minuta, u intervalima od 10 minuta. To će vam pomoći da smanjite oticanje i bol posle uboda.

Kako piše Helathline, med može da pomogne kod zaceljivanja rana, boli i svraba. Za lečenje uboda medom, nanesite malu količinu na zahvaćeno područje. Pokrite labavim zavojem i ostavite da deluje do sat vremena.

Pasta napravljena od sode bikarbone i vode može da pomogne pri neutralizaciji otrova kako bi se smanjila bol, svrab i otok. Nanesite debeli sloj paste od sode bikarbone na zahvaćeno područje i pokrijte zavojem. Ostavite da deluje najmanje 15 minuta i prema potrebi ponovno nanesite, piše Večernji.