Udruženje penzionera ZDK: Omogućiti dvosatni rad kako bi riješili nagomilane probleme

Urgentna obavijest jutros je stigla iz Udruženja penzionera Zeničko – dobojskog kantona.

Naime, nakon odluke Federalnog štaba civilne zaštite, i naredbe o zabrani cjelodnevnog kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, sva penzionerska udruženja na ovom prostoru prestala su s radom, s naznakom da će takva odluka trajati, za sada, do 31.marta. No, prema riječima predsjednika kantonalnog Udruženja, Mustafe Trakića, ova činjenica unijela je nemir i paniku među njihove članove.

„U našim udruženjima većina predsjednika i tehničkog osoblja je starija od 65 godina. Predložili smo nadležnim organima da se izdaju određene propusnice ili rješenja predsjednicima i tehničkom osoblju udruženja da se omogući dvosatni rad, dva dana sedmično našim udruženjima, kako bismo na taj način rješavali nagomilane probleme. Suočavamo se, između ostalog, s ogromnim subvencijama za lijekove, posmrtninama i upisima za ogrjev“, ističe Trakić.

Isplata posmrtnina i slične aktivnosti bile bi na članovima porodica penzionera, koji su mlađi od 65 godina, i samim tim imaju mogućnost kretanja do 18 sati navečer. Do tog momenta, ukoliko bi se omogućio dvosatni rad, dva puta sedmično penzionerskim udruženjima, prema Trakićevim riječima, poštovala bi se pravila socijalne distance, radilo bi se u prizemnim odjeljenjima, odnosno primjenjivao bi se ‘šalterski’ način rada.

U međuvremenu, Trakić je uputio apel i penzionerima, zamolivši ih da ostanu u svojim domovima, da budu strpljivi i da budu sigurni da spomenute isplate ne mogu zastarjeti.
Izvor: zenicainfo.ba