Udruženje “Život”: Mamografskim pregledom bolest se može otkriti na vrijeme

Zuhra Skeledžija prije 21 godinu slučajnim samopregledom otkrila je sumnjivu kvržicu, za koju se, nakon detaljnog pregleda utvrdilo da je riječ o karcinomu dojke.

U to vrijeme u Zenici nije bilo mamografa pa sam na pregled išla u Sarajevu. U sredstvima informisanja nije se pričalo o ovoj temi toliko koliko sada. Ženama je sve dostupno, baš kao i ovaj besplatan mamografski pregled koji je u toku i preporučujem im da se pregledaju. Imam dvije kćerke i stalno ih savjetujem da vrše redovne samopreglede, jednom godišnje ultrazvuk a starijim ženama da rade i mamografiju“, priča Zuhra.

Zuhra Skeledžija

Početkom februara počela je realizacija programa besplatne mamografije na području Zeničko-dobojskog kantona. Programom će biti obuhvaćeno 54.000 žena, dobne skupine od 50 do 69 godina, sa područja našeg kantona.

Sretni smo što je počeo jedan ovakav projekat, jer mi oboljele žene najbolje znamo šta znači kad se bolest otkrije na vrijeme a to je i suština ovog projekta. Pozivam sve žene da se, nakon što dobiju poziv, odazovu i urade ovaj pregled. Mi smo kao nevladina organizacija zajedno sa još deset udruženja iz cijele BiH uključeni u ovaj projekat i neumorno ćemo raditi na promociji odnosno animiranju sugrađanki da obave ovaj pregled. Mi kao udruženje koje se bavi pitanjima ženskog zdravlja se zalažemo za uvođenje skrining programa u cijeloj Bosni i Hercegovini, te smo veoma sretne i zadovoljne što je u našem kantonu pokrenut skrining program, koji je u skladu sa Europskim smjernicama i preporukama“,  kazala je Dijana Jerković, predsjednica Udruženja „Život“.

Projekat u ZDK sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj, a realizuje se u partnerstvu sa italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju, kantonalnim Ministarstvom zdravstva, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Iako u našoj zemlji još uvijek nema jedinstvenog registra, prema procjenama Udruženja „Život“ u posljednje četiri godine na području našeg kantona od karcinoma dojke oboljelo je oko 1100 žena.

 

Izvor: zenicainfo.ba