Umjetnine kao izraz patriotizma

Umjetnine zeničanina Munira Tufekčića krase mnoge domove. Njegovi radovi, kako kaže, nadahnuti patriotizmom i ljubavlju prema BiH, svojevrstan su podsjetnik bosanaca i hercegovaca u dijaspori, na rodnu grudu. Želja je našeg sugrađanina Tufekčića da se njegovi radovi nađu na mjestima gdje se svjedoči historija i podsjeća, kako na sve povijesne znamenitosti, tako i na period agresije na BiH.

Doprinijeti ovogodišnjem obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici  11. jula 1995. želio je i naš sugrađanin Munir Tufekčić pa su zeničani na spomen obilježju Kameni spavač mogli pogledati skulpturu, govor njegovog  srca, doprinos sjećanju na hiljade gnusno ubijenih u genocidu i suosjećanje sa majkama  Srebrenice.

Munir Tufekčić, diplomirani filozof sa znanjem stečenim u Teheranu na prestižnom internacionalnom univerzitetu, ističe prije svega ljubav prema domovini, značaj očuvanja svega bosanskohercegovačkog.

Kaže da je osjetio nedostatak osjećaja da naše starine treba sačuvati, one predmete koji su činili svakodnevnicu ljudi. U kombinaciji sa narodnim običajima čine naše nasljeđe, tradiciju, tako da je svaki sačuvani predmet izuzetno važan.

Jednostavno je to krenulo“, kaže Tufekčić, „pa sam se upitao kako ja mogu doprinijeti sačuvanju tradicije, baštine BiH. Posjetama našoj dijaspori uvidio sam da oni, i ako daleko od domovine, nastoje sačuvati sve što ih veže za rodni kraj. Svjestan šta znam i šta mogu da uradim, za šta imam mogućnosti, prije oko godinu dana počeo sam raditi. Slikarstvo, rezbarenje, kaligrafija, ideja nije nedostajalo, a ni interesa sugrađana koji žive ovdje ili negdje drugdje. Odlazak  za boljim životom izaziva nostalgiju. U duši posebno skriveno mjesto, ali očima, tamo daleko godi detalj donesen iz svoga grada“.

Munir Tufekčić

Svaki uzorak sa motivom historije BiH urađen je sa ljubavlju i pažnjom. Nada se da će na upit o saradnji sa institucijama kulture u svom Gradu dobiti potvrdan odgovor.

 

Izvor: zenicainfo.ba