Vijeće nije podržalo prijedlog povećanja cijene vode, gradonačelnik najavio da će potpisati odluku o poskupljenju

Gradsko vijeće Zenica u okviru 14. sjednice otvorilo je popodne raspravu oko prilagodbe tarifa, odnosno prijedloga za povećanjem cijene vode na prijedlog Uprave preduzeća VIK.

Nakon višesatne rasprave prijedlog o povećanju cijene vode nije dobio potrebnu većinsku podršku, za je bilo 10 vijećnika, protiv 10 i 5 suzdržanih.

Nakon ovakvog ishoda gradonačelnik Fuad Kasumović je najavio da će sutra lično potpisati odluku Nadzornog odbora VIK-a o poskupljenju.

Ujedno, gradonačelnik Kasumović povukao je sa dnevnog reda preostale tačke, osim Prijedloga za imenovanje člana Komisije za izbor i imenovanje.

Iz menadžmenta Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije Zenica su ponovljeni stavovi sa pres konferencije prema kojima je neophodna prilagodba tarifa, odnosno povećanje cijena vode. Povećanje cijene vode trebalo se desiti i ranije na osnovu preuzetih obaveza od strane banaka i kreditora, ukazao je direktor VIK-a Emir Pašalić. U oko sat vremena obrazloženja vijećnicima je predstavljen obiman izvještaj o razvojnim projektima koji se finansiraju kreditnim ili donatorskim sredstvima i neophodnost održivosti poslovanja VIK-a.

-Ukoliko ne dođe do prilagodbe tarifa preduzeće bi došlo u tešku situaciju i 2025. godine bi bilježilo negativno poslovanje. Stoga je i predloženo povećanje cijene vode naredne 4 godine.

U prvom dijelu sjednice usvojena je inicijativa Centra za srce Sarajevo povodom izraženog interesa da se u krugu Kantonalne bolnice gradi novi objekat. No, prema zaključku koji je dobio podršku, procedura podrazumijeva raspisivanje javnog poziva za zainteresovane subjekte.

 

Izvor: zenicainfo.ba