Vlada ZDK u 2020. godini uspješno odgovorila preprekama izazvanim pandemijom koronavirusa

Godina iza nas je bila veoma izazovna zbog pandemije koronavirusa, koja je negativno utjecala na sve segmente života. Ipak, uspješno se odgovorilo te je amortizovan udar na budžet, zdravstvo, privredu i druge oblasti.

“Uložili smo velike napore da održimo budžetsku likvidnost koja je bila ugrožena zbog pada prihoda. Iako, su prihodi manji za 36 miliona KM, domaćinskim odnosom prema budžetu i mjerama štednje uspjeli smo da održimo kontinuitet izvršavanja svih ustavnih i zakonskih obaveza koji ima ZDK“, kaže Mirnes Bašić, vršilac dužnosti premijera Vlade ZDK.

Vlada ZDK će tako do kraja godine izmiriti sve obaveze zaključno sa novembrom. U posebnom fokusu ove godine bio je sektor zdravstva, gdje smo prema riječima Bašića bili prepušteni sami sebi, bez značajnije pomoći viših nivoa vlasti.

“Iz budžeta smo izdvojili 7,6 miliona KM, a od toga je za borbu protiv Covid-19 izdvojeno 3,2 miliona KM. Naš dodatni uspjeh je i pokretanje dvije PCR laboratorije u Zenici i Tešnju“, ističe Bašić.

Velikim uspjehom smatra se i jučerašnje potpisivanje kolektivnog ugovora za ostale radnike u zdravstvu.

Kada su u pitanju ostala ministarstva, za privredu i prevladavanje posljedica pandemije subvencionirana je plata za 9.000 radnika za što je izdvojeno 2,3 miliona KM, za jačanje konkurentnosti domaćih preduzeća i obrta-1,1 milion KM, za poljoprivredu više od 4 miliona KM, a isto toliko i za vodoprivredu, itd.

Izdvojena su i sredstva za izmirenje obaveza po pravomoćnim sudskim presudama.

„Akcioni plan je dobio zeleno svjetlo Evropskog suda za ljudska prava, a predviđa da se obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru izvrši u roku od 22 godine, tako ćemo svake naredne godine izdvajati 12,3 miliona KM“, rekao je Bašić.

Vršilac dužnosti premijera Vlade ZDK, Mirnes Bašić, smatra da je Vlada ZDK radila dobro i da je odgovorila svim izazovima, kao i da je velika većina odluka donijeta jednoglasno što je dodatni argument jedinstva ove koalicione vlade.

 

Izvor: zenicainfo.ba