Zašto je u FBiH podijeljeno 10 puta više otkaza nego u RS?

U Repulici Srpskoj su od početka krize izazvane koronavirusom pa do kraja aprila bez posla ostala 2.403 radnika prema podacima koje je iznio premijer vlade Radovan Višković.

U Federaciji BiH je prema podacima Porezne uprave do 28. aprila otkaze dobilo deset puta više radnika, tačnije 24.479, a Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava da je ta brojka čak veća i od 35.000.

Činjenica je da Federacija BiH do danas nije donijela i usvojila nijednu mjeru podrške privredi a da je Vlada RS zaključno sa krajem aprila za skoro 40.000 radnika u ovom entitetu uplatila poreze i doprinose za mart a za april najavila i isplatu minimalne plate.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže kako je činjenica da u Republici Srpskoj nije bilo masovnih otpuštanja rezultat prije svega jasnoće poruke koja je poslodavcima upućena od strane vlade.

Jasna poruka

– Primjetno je da su mjere Vlade Republike Srpske bile blagovremene a obećanje premijera da će biti isplaćena najniža plata za one koji ne rade kao i za one koji otežano rade poslalo je pozitivnu poruku poslodavcima koji su onda iz svojih resursa i bez prevelikog straha sačuvali radnike u najvećoj mjeri – kaže Trivić za BiznisInfo.

On smatra da je ključan bio trenutak ali i način saopštavanja mjera na koje poslodavci mogu računati.

– Poslodavcima je jasno poručeno će vlada preuzeti najveći dio tereta i oni se obzirom na ova obećanja dosta manje plaše ishoda krize. Naravno ove mjere same neće biti dovoljno da spasi firme i tražiće se i drugi načini pomoći, ali najvažnije je da je obezbjeđena podrška za očuvanje radnih mjesta i ona je zaista dovela do toga da nismo imali preveliki broj otkaza – smatra Trivić, dodajući da su za razliku od Federacije BiH gdje je bilo dosta nesuglasica u donošenju mjera između Vlade i psolodavaca ove mjere donesene u dogovoru svih strana, što je dodatno ulilo sigurnost poslodavcima.

I predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže kako je razlog za manji broj otkaza u Republici Srpskoj brzina intervencije. Međutim on kao ključnu ističe i činjenicu da je vrlo jasno komunicirano kako pomoć neće dobiti oni poslodavci koji budu otpuštali radnike.

U FBiH neizvjesnost

– U Republici Srpskoj već je isplaćena jedna runda pomoći a u Federaciji BiH tek se danas odlučuje hoće li zakon biti usvovjen ili neće, što znači da su poslodavci u FBiH i dalje u neizvjesnosti da li mogu računati na podršku vlasti i kakva će ona biti. Osim toga, Dodik je vrlo jasno najavio da one firme koje budu otpuštale radnike neće dobiti pomoć, dakle dat im je vrlo jasan signal – kaže za BiznisInfo Smailbegović.

Dodaje kako ovo pitanje u mjerama Vlade FBiH nije tretirano pa se može desiti da jedna firma otpusti polovinu radnika a za drugu polovinu dobije pomoć.

Osim toga, Smailbegović smatra kako je značajan dio radnika otpuštenih u sektorima proizvodnje u tzv. sivoj zoni, na što su prije nekoliko dana upozorili i iz Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona.

– U Kiseljaku imate firmu koja je otpustila 50 radnika a oni su nakon toga nastavili da rade. Svaki radnik dobije 370 KM od biroa, dobije dio plate, ima zdravstveno osiguranje. Jedino gubi par mjeseci staža no to nekima i ne znači puno – kaže Smailbegović.

Brz povratak na posao

No Smailbegović smatra da u svemu ima i jedna ohrabrujuća činjenica a to je da bi se najveći broj otpuštenih radnika mogao relativno brzo vratiti na posao, imajući u vidu strukturu poslodavaca koji su pribjegli otkazima.

– To su sve manje firme, obrti i slično, koji će sasvim sigurno čim se počne raditi vratiti dobar dio radnika nazad. Veliki sistemi koji zapošljavaju po par hiljada radnika i koji imaju kompleksniju strukturu nisu većinom otpuštali radnike. Još uvijek crpe rezerve i čekaju donošenje najavljenih mjera.