Usvojen korona-zakon: Nakon mjesec i po FBiH dobila stabilizacijske ekonomske mjere

Za usvajanje zakona su glasala 32 delegata, protiv je bilo 15 i tri delegata su bila suzdržana..

Kada je riječ o strankama, za usvajanje zakona su bili delegati SDA, SBB-a, DF-a, HDZ-a, Goraždanske priče, SBiH te SNSD Srpska lista.

Protiv su bili delegati iz Naroda i pravde, SDP-a, Naše stranke, A-SDA, PDA te Damir Marjanović kao samostalni delegat.

Ranije je u Zastupničkom domu korona-zakon prošao uz minimalan broj potrebnih glasova – 50.

On predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Posebno zanimljiv je član 4. ovog zakona koji predviđa subvencioniranje doprinosa i koji se u posljednjih mjesec i po mijenjao nekoliko puta.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Opozicija je zakon ocijenila zakasnjelim i nedovoljno dobrim, navodeći da on spašava javni sektor i da dodatno motivira poslodavce da otpuštaju radnike.

Treba istaći da je Nacrt zakona Vlada FBiH usvojila još 3. aprila, a tek danas je konačno prošao zakonodavnu proceduru te će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu.