Zenički vatrogasci u uslovima vanrednih okolnosti obilježavaju Međunarodni dan vatrogasaca

Međunarodni dan vatrogasaca 4. maj, svakako je i naš praznik, ali za zeničke vatrogasce mnogo je važniji Oktobar – mjesec zaštite od požara, kaže nam Enes Zec, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice u Zenici.

„Zenički i općenito vatrogasci u Federaciji BiH više obilježavaju oktobar kao mjesec vatrogastva. Tokom ovog mjeseca imamo događaje svečarskog i takmičarskog karaktera kao i posjete obrazovnim ustanovama“, dodaje on. U periodu zaštitnih mjera od korona virusa svi pripadnici jedinice su mobilisani i isključena je mogućnost korištenja godišnjih odmora. Vatrogasci su uvijek bili mobilni u stanju nesreće a kakvo i sada imamo na snazi.

„Uz dodatno opterećenje sa gašenjem šumskih požara, kojih smo u ovom periodu imali više no obično, vatrogasci su angažovani na svakodnevnom pranju platoa ispred Kantonalne bolnice Zenica, Stacionara i Gradske uprave što je segment borbe protiv pandemije“, ističe Enes Zec. Materijalno-tehnička opremljenost jedinice,po njegovim riječima, je zadovoljavajuća. Njenu srž ipak čine ljudi i zato je u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji u ovoj godini planiran prijem novih vatrogasaca. „Nama nedostaje vatrogasaca u skladu sa procjenjenim potrebama ovog grada. Nadam se da će tokom ove godine to biti realizovano tako da građani mogu mirno spavati, uostalom kao i sada kada niko od vatrogasaca ne odbija zadatak bez obzira koje doba dana bilo u pitanju“, zaključuje naš sagovornik.

Profesionala vatrogasna jedinica u Zenici, uključujući i plate uposlenih, finansira se iz budžeta Grada.

 

Izvor: zenicainfo.ba