ZDK: Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama počinje 7. februara

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić obavijestio je osnovne i srednje škole u ovom kantonu da nastava u drugom polugodištu u školama koje rade po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku počinje u ponedjeljak, 7. februara.

Početak drugog polugodišta odgađan je dvije sedmice na prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva, ali je KŠ-a na jučerašnjoj sjednici preporučio da se učenici vrate u školske klupe.

-Drago mi je da se stiču epidemiološki uslovi da nastava može krenuti u punom kapacitetu u učionicama. Želim puno uspjeha našoj djeci i nastavnom osoblju, neka čuvaju zdravlje i pridržavaju se epidemioloških mjera i na taj način da završimo ovu školsku godinu – rekao je ministar Kozlić.

U instrukciji dostavljenoj školama naglasio je da je jednu sedmicu nastave potrebno nadoknaditi tokom samog polugodišta, a drugu eventualno produženjem nastave u mjesecu junu.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je preporuka data u trenutku kada je broj novooboljelih od korona virusa još uvijek veliki, ali je epidemiološka situacija ipak nešto bolja jer dominira soj virusa Omikron, koji ima značajno lakšu kliničku sliku. U proteklih sedam dana potvrđeno je 1.616 novih slučajeva, što je osjetno smanjenje u odnosu na 1.973 prethodne sedmice ili 1.890 dvije sedmice ranije.

-Došlo je do najavljenog zaravnjivanja krivulje. Po nekim procjenama, u narednom periodu bismo, poštujući epidemiološke mjere i vakcinišući se, vrlo brzo mogli doći u jednu znatno mirniju situaciju, a veliki broj oboljelih je na neki način i pokazatelj brzog kraja ove pandemije – rekao je Jupić.

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) posljednje dvije sedmice bilježi stalno povećanje broja pacijenata, a samo u jednom danu ove sedmice primljena su 24 pacijenta, što, po riječima direktora prof.dr. Rasima Skomorca, govori o ozbiljnosti situacije. Tokom jučerašnjeg dana na hospitalizaciji su bila 94 pacijenta, od čega 12 na intenzivnoj njezi, a zabilježeno je osam smrtnih ishoda.

Pored povećanja broja pacijenta, dodatni problem predstavlja i veliki broj oboljelih ljekara i osoblja, zbog čega je ova ustanova već reducirala hladni operativni program i prijeme na internistički odjel. Naglasio je da se Operativni tim KBZ-a priprema za još teži scenarij, ako dođe do novog povećanja priliva pacijena.

-Pripremamo se za najgore i ovo sad nije najgore s obzirom na broj oboljelih u zemlji i okruženju i siguran sam da možemo očekivati veće brojke oboljelih – rekao je dr. Skomorac.

Opća bolnica Tešanj bilježi povećan broj zaraženih, ali nije zabilježen značajniji prisitisak na kapacitete kovid odjela koji ima 60 kreveta.

-Pacijenti nemaju tešku kliničku sliku, tako da nismo imali značajnih problema u odnosu na prethodni period, za razliku od mjeseca maja prošle godine kada nam je soj virusa Delta uzrokovao mnogo poteškoća. Danas imamo između 20 i 30 pacijenata, a u maju je bilo popunjeno svih 60 kreveta – rekao je direktor ove bolnice dr. Omer Bedak.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, koju je razmatrao Krizni štab, tokom prethodne sedmice urađeno je ukupno 2.887 testiranja, a zaključno sa 30. januarom u ovom kantonu je aktivno 3.553 slučajeva virusa korona. Broj smrtnih ishoda na području ZDK je 1.514.

Ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano 32,2% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je značajan broj građana vakcinisan izvan BiH, procjenjuje se da je s jednom ili dvije doze vakcinisano preko 42,2% odraslog stanovništva ovog kantona.

Press služba ZDK