Zdravlje kože za vrijeme koronavirusa: Zaštiti i njeguj svoje lice

Od početka pandemije koronavirusa morali smo se prilagoditi na mnoge promjene koje nisu bile dio naše svakodnevnice. Ono na šta smo se morali prilagoditi jeste nošenje zaštitnih maski, koje se odnedavno moraju nositi i na otvorenom.

No, koliko god su one nužne u trenutnoj situaciji, toliko i mnogima prave probleme na koži. Stoga, brojni stručnjaci od dermatologa do kozmetologa u posljednje vrijeme preporučuju brojne savjete kako bi štetne posljedice zaštitnih maski na koži bile što manje. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology potvrdilo da zaštitne maske uzrokuju 97-postotno oštećenje kože među medicinskim radnicima u Kini.

Oštećenja najviše uključuju modrice i ozljede zbog nošenja maski tokom osmosatne ili čak duže smjene, no čak se i kod nas koji nosimo pamučne maske kroz kratko vrijeme može javiti povećan rizik od razvoja kožnih problema.

“Ispod maske se stvara vlažna sredina u kojoj se nalaze izumrle ćelije kože, sebum, proizvodi za njegu, SPF kao i šminka koja doprinosi stvaranju promjena na koži”, objašnjavala je nedavno na svom Instagram profilu jedna od najpoznatijih influenserki magistrica farmacije i specijalista kozmetologije Jelica Nikolić.

U nastavku vam donosimo i nekoliko savjeta kako da spriječite pojavu akni uzrokovanih nošenjem zaštitne maske i smanjite iritacije:

  1. Čistite lice bar dva puta dnevno. Blagi proizvodi za umivanje su najbolji izbor
  2. Nemojte preskakati hidrataciju kože posebno u večernjoj rutini njege jer treba sačuvati i obnoviti njen zaštitini sloj
  3. Izbjegavajte šminku ispod maske jer će ti proizvodi najvjerovatnije dovesti do začepljenja pora i izbijanja akni
  4. Izbjegavajte „ agresivne“ proizvode koji sadrže kiseline ili retinoide jer oni mogu dodatno iritirati akne
  5. Nosite maske koje vam dobro prijanjaju uz lice i ukoliko je namijenjena za jednokratnu upotrebu nemojte je nositi više puta. Maske koje su namijenjene za višekratnu upotrebu, treba redovno prati.
  6. Spot tretmani mogu biti od velike pomoći i oni uključuju sve sastojke koji smanjuju upalni proces i iritaciju. To mogu biti preparati na bazi cinka, sumpora, pantenola, alantoina i slično za postupalni period, preporučila je Nikolić na svom Instagram profilu @nutrikozmetik.