Zenica jedan od rijetkih gradova koji ima Dom za beskućnike

Zenica se na sreću može pohvaliti kao rijetko koji grad u Bosni i Hercegovini riješenim pitanjem smještaja beskućnika. Već četvrtu godinu u funkciji je Dom za beskućnike u Drivuši. Dom je rezultat međusektorske saradnje Centra za socijalni rad i policije, Udruženja “Pomirenje” i Gradske uprave.

 

Kapacitet Doma, odnosno dva kontejnera su, tri dvokrevetne sobe i kupatilo. U 2017. godini na boravku je bilo 14 osoba na boravku, a prošle godine osam. Upravo danas je zbrinut jedan beskućnik, a na boravku je već jedan.

„Od decembra je kod nas, trebao je biti sedam dana, pa 14, a tu je već dva mjeseca. Danas je jedan beskućnik zbrinut, u bolnici je i sutra će ga dovesti u Drivušu. Kada su popunjeni kapaciteti u kontejnerima, korisnike smještamo u našu kuću, u kojoj inače borave i mladići koji su pronađeni u skitnji ili imaju problema u porodici“, kazao nam je Valter Gonzales, predsjednik UG „Pomirenje“.

Policija je zadužena za sklanjanje beskućnika, uz nadzor Centra za socijalni rad. I tek po smještanju na boravak u Drivušu počinje rad socijalnih radnika. Istražuju o kakvoj je osobi riječ, pronalaze članove porodice, ukoliko je potrebno smještaju je u drugu ustanovu , upućuju na ostvarivanje prava iz socijalne zaštite ili na ostvarivanje penzije.

„Prema konvencijama o ljudskim pravima osobu ne možete smjestiti u ustanovu ukoliko ne da pristanak. Međutim, većina naših korisnika doborovoljno pristaje na boravak u Domu za beskućnike“, kazala nam je Indira Haćimović – Hasanica iz Centra za socijalni rad Zenica.

Dom za beskućnike prema protokolu potpisanom prije 4 godine finansira Grad Zenica sa 1500 maraka godišnje. U Udruženju „Pomirenje“ kažu da su im dužni pripremati doručak i ručak, ali oni im obezbjeđuju, zahvaljujući donatorima udruženja i večeru. Iz Centra za socijalni rad napominju da bi trebalo proširiti kapacitete Doma, jer upravo je danas ovaj dom dobio još dva nova stanara: mlađi bračni par koji čeka bebu i koji je izbačen zbog neplaćene kirije.

Inače je saradnja s građanima vrlo dobra, ali i uvijek poželjna. Telefonskim pozivom, ili dolaskom u Centar, oni daju informacije o lokacijama na kojima uoče beskućnike. (Alma Huskić)

Izvor: zenicainfo.ba