ZENICA: Na kraju januara na evidenciji nezaposlenih bilo 18.835 osoba

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH sa 31. januarom ove godine, po prebivalištu zaposlenika, iznosio je 516.808, što znači da je samo u januaru bez posla ostalo još 3.685 osoba, podaci su Porezne uprave FBiH. Ovaj trend povećanja broja nezaposlenih, nažalost prisutan je i na prostoru grada Zenice, saznali smo u zeničkom Birou rada.

“Na kraju januara ove godine na našoj evidenciji bilo je 18.835 osoba, što je za 171 osobu više u odnosu na kraj decembra prošle godine”, iznosi Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada Grada Zenice, navodeći da je u strukturi nezaposlenih na ovom prostoru najviše bilo KV radnika 36,02 posto, te PK i NK radnika 30 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Saudin Burić

Tokom januara na prostoru Grada Zenice pravo na novčanu naknadu ukupno su koristile 944 osobe, a zdravstveno osiguranje putem Biroa ostvarilo je 16.039 osoba.

“Pomenuto povećanje nezaposlenosti zapravo je uobičajena pojava već godinama tokom januara, jer je dosta poslodavaca osjetljivo na sezonu, pa se smanjuje poslovna aktivnost, a i sa krajem godine ističe veliki broj ugovora, što sve zajedno povećava broj nezaposlenih, što je bilo prisutno i na prostoru grada Zenice, gdje smo dodatno imali prijavu i 64 radnika Zenicatransa, koji su se prijavili na evidenciju nezaposlenih nakon pokretanja stečajnog postupka u tom preduzeću”, pojašnjava Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada Grada Zenice.

Krajem ovog mjeseca ili najkasnije početkom marta za nezaposlene i zainteresovane poslodavce bit će raspisan i javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja od strane Federalnog zavoda za zapošljavanja, najavljuju ovom prilikom iz zeničkog Biroa rada.

 

Izvor: zenicainfo.ba