Zenica: Održan okrugli sto o kvaliteti zraka u učionicama

Eko forum Zenica, uz podršku OSCE misije u BiH, u okviru projekta „Misli o prirodi!“, koji uz finansijsku podršku Švedske implementira Centar za promociju civilnog društva, organizovao je danas u Zenici okrugli sto o kvalitetu zraka u učionicama.

Visok nivo zagađenosti zraka višestruko ugrožava zdravstveno stanje čovjeka, a posebnu opasnost predstavlja kontaminiranost zraka u zatvorenim prostorima, ukazano je na okruglom stolu, u okviru koje su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u Kantonu Sarajevo 2021. godine.

„Cilj je bio da se ukaže na moguća rješenja za unapređenja kvaliteta zraka u učionicama u školkim objektima u Zeničko-dobojskog kantona“, kazao je prof.dr. Samir Lemeš.

Pomenuto istraživanje pokazalo je visok nivo čestica PM 2,5 posebno opasnih po zdravlje najmlađih, istakla je prof.dr. Aida Kulo Ćesić, sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

„Čestice PM 2,5 nisu homogene nego su pomiješane sa drugim polutantima i stoga su još opasnije“, ukazala je doktorica Kulo-Ćesić, dodajući da se moraju primijeniti odgovarajuće mjere, za početak obezbijediti ventilaciju prostora, te da se vodi računa o opremi koja se koristi, što znači da printeri i foto kopir aparati ne budu u učionicama.

Okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Pedagoškog zavoda, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, direktori škola, autori studija, kao i predstavnici kompanije Mann-Hummel Tešanja, sačinit će i konkretne zaključke.

 

Izvor: zenicainfo.ba