ZENICA: Potpisani ugovori za zimsko održavanje lokalnih puteva i gradskih ulica

Nakon uspješno završenih svih procedura danas su potpisani ugovori za zimsko održavanje lokalnih puteva i gradskih ulica na području Zenice za predstojeću zimsku sezonu.

Tri specijalizovane zeničke firme i to Komgrad Ze, Špic Beton Zenica i Almy Transport Zenica će održavati 274,23 kilometra lokalnih kategorisanih puteva podijeljenih u osam grupa putnih pravaca.

“Veće slivove Babine rijeke, uključujući Smetove održavat će Komgrad Ze dok će sliv sjevernog Vranduka održavati Almy Transport a sve ostale odnosno kočevski sliv, Perin Han, Mošćanicu, Gornju Zenicu, Gradište i Lašvu će održavati Špic Beton Zenica”, kaže Haris Ibrahimagić, viši samostalni referent za infrastrukturu u Gradskoj upravi Zenica.

Posao održavanja gradskih ulica je povjeren firmi Alba Zenica.

“Radi se o blizu 115 kilometara gradskih ulica podijeljenih u četiri prioriteta. Specijalni prioritet u dužini od 5-6 kilometara podrazumijeva hitnu intervenciju prema bolnici, Hitnoj pomoći i važnijim objektima u gradu. Prvi prioritet su ulice na kojima se odvija gradski prevoz i njihova dužina je 33 kilometra, drugi prioritet su putevi u dužini od 30 kilometara i treći prioritet u dužini od 46 kilometara. Alba Zenica će osim ovoga održavati i parking prostore kao i pješačke zone”, dodaje Ibrahimagić.

Ukupna izdvojena sredstva u budžetu Grada Zenica za 2020/2021. godinu za zimsku službu iznose 930 hiljada konvertibilnih maraka a nadzor nad radom zimske službe izvodit će Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada.

 

Izvor: zenicainfo.ba