Zenička čimburijada

cimburijada-2Uprkos kiši i činjenici da je 21.mart radni dan, veliki broj zeničana je na tradicionalan način obilježio dolazak proljeća, zeničkom ćimburijadom.
Druženje uz ćimbur je nešto što se praktikuje u Zenici već dugi niz godina, a ovaj događaj u posljednje vrijeme sve više skreće pažnju i kod ljudi iz drugih gradova. I ove godine u organizaciji restorana Salčinović napravljen je i podjeljen sugrađanima ćimbur od 1500 jaja. Pored toga zenički rafteri su upriličili spust Bosnom, a Emilijan Knežević se tradicionalno u sklopu ovog događaja okupao u Bosni. U saradnji sa kolegama iz duvačkog orkestra KUD-a Željezare Zenica prisutnima su se predstavile i mostarske mažoretkinje. Anja Puhalo voditeljica mažoretkinja istkla je zadovoljstvo prvim učešćem na ćimburijadi i kako kaže prezadovoljni su zeničkim ćimburom.

 

Tradicionalno profesor Enes Hrustić cimburijada-3sa najbližima prisustvuje ćimburijadi.
– Proljeće je novo rađanje između ostalog, i zato smo ovdje – kaže profesor Hrustić.
Predsjednik Foruma građana Zenice Tvrtko Mišanović kaže da se ova organizacija aktivno uključila u obilježavanje ćimburijade.
– Mi već osam godina radimo dječiji program na taj način što raspišemo konkurs za likovne i literarne radove, a nagrade ćemo dodjeliti na kraju manifestacije Zeničko proljeće. Drugi tradicionalni običaj je takmičćenje u pravljenju zeničkog ćimbura, ono je više simboličnog karaktera i gdje se podjele nagrade – kaže Mišanović.
I pored kiše, veliki broj zeničana, ali i njihovih gostiju iz drugih gradova izašli su na obale Bosne kako bi na tradicionalan način, ćimburijadom pozdravili dolazak proljeća.