“Žensko lice Zenice”: Otvorena izložba Elene Subach

U prostorijama udruženja „Naš most“ jučer je upriličeno otvaranje novog radnog i izložbenog prostora koji je udruženju krajem prošle godine ustupila zenička Gradska uprava.

Sredstva za adaptaciju dobijenog prostora prikupljena su putem online aukcije slika održane u decembru prošle godine i donacija brojnih Zeničana i Zeničanki. U novom prostoru bit će održavani likovni susreti, izložbe i radionice slikanja i kreativnog stvaranja, te drugi kulturni programi. Tim povodom otvorena je izložba foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach nazvana “Žensko lice Zenice”. Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica međunarodnog umjetničkog projekta “Žensko lice Zenice” pretvorila u zanimljiv umjetnički i aktivistički poduhvat baziran na pričama šest Zeničanki.

„Ona se poigrala našim osobnim fotografijama i starim fotografijama Zenice, ali i nešto novih koje su radili volonteri udruženja. Nešto fotografija nam je, za korištenje, dao  Mirsad Đulbić“, navodi predsjednica udruženja Zdena Šarić.

Eksplozivni radovi Subach samo su neki od brojnih rezultata zapaženog međunarodnog projekta “Žensko lice Zenice”, koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

U okviru projekta, između ostalog, kreirana je i tzv. “ženska mapa Zenice” i ženski audio vodič. Svi zainteresovani za zvučne šetnje kroz Zenicu duž tzv. “ženske mape” mogli su  pristupiti audio vodiču nazvanom “Žensko lice Zenice” putem dostupnog linka.

Jedan od doprinosa udruženju, ostvarila je i fondacija Telemach. Kako navodi Maja Tursunović, ova kompanija strateškim ciljevima nastoji pružiti pomoć, kako bi se podržali projekti i inicijative građana u lokalnim zajednicama.

„Telemach fondacija je ispred Kompanije Telemach donirala usluge servisa interneta i kablovske televizije i to je mala intervencija koja je omogućila da danas ovdje imamo priliku vidjeti izvanredan projekat“,  ističe Tursunović.

Pred kraj druženja uručene su i zahvalnice za podršku i pomoć udruženju „Naš most“.

 

Izvor: zenicainfo.ba