Zbog pandemije korona virusa u cijelom svijetu su uvođene mjere zaštite kako bi se sačuvalo stanovništvo od korona virusa. Ono što svako od nas, pojedinačno radi takođe je od velikog značaja, naročito kada je u pitanju odbrambeni sistem.
Zdrava, uravnotežena i adekvatna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju jakog imunološkog sistema, piše Dailysabah.com
Konzumiranje samo određene vrste hrane i dijete mogu da budu najgore stvari koje trenutno možete sebi da učinite.
Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima od velikog je značaja za jak imunološki sistem. Osim toga, presudno je pripremati hranu kod kuće, a od namirnica bi trebalo uzimati više sezonskog voća i povrća.
Kako imunološki sistem ne bi bio narušen, potrebno je obratiti pažnju na greške koje pravimo kod unosa hrane.
Preskačete doručak
Da biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne bi trebalo da preskačete doručak, kao ni užine između obroka.
Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela takođe opada kada ste gladni.
Izbjegavate zdrave grickalice
Između glavnih obroka obavezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolisali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe.
Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lešnika mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela obezbeđujući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.
Jedete istu hranu
Konzumiranjem adekvatnih količina i kombinovanjem različitih vrsta hrane povećavamo otpornost organizma.
Kako je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, potrebno je obezbjediti u obrocima dovoljnu količinu belančevina, gvožđa i cinka iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke sa visokim udelom vlakana i vitamina B, voće i povrće sa visokim udjelom antioksidanata i uljane sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6 masnih kiselina
Ne pijete dovoljno vode
Konzumiranje dovoljne količine vode bitno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih materija iz organizma i ostale metaboličke procese. Naše tijelo zapravo treba 30 mililitara vode po kilogramu naše mase.
Zatvor, koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno da utiče na zdravlje crijeva, što direktno utiče na imunološki sistem. Zbog toga bi vodu trebalo piti svakodnevno, ravnomjerno raspoređeno u skladu sa potrebama pojedinca.
Pretjerujete sa kiselim proizvodima
Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca vrlo su korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti našeg tijela. Međutim, pretjerivanje sa krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus prouzrokovaće štetu našem organizmu.
Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želuca. Konzumiranje takve hrane u većim količinama može dovesti do zdravstvenih problema kod ljudi sa hroničnim bolestima poput hipertenzije i bolesti srca i oslabiti imunološki sistem.
Jedete slatkiše svaki dan
Konzumiranje prostih ugljikohidrata koji ne sadrže vlakna, poput kolača, bombona i peciva narušava ravnotežu šećera u krvi. Pružaju osećaj sitosti, ali na kratko, i navode nas da jedemo više u sledećem obroku i rizikujemo da dobijemo na kilaži zbog visoko kalorične hrane.
Ne unosite dovoljno proteina
Protein je važan za borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Nizak unos proteina može prouzrokovati slabljenje imunološkog sistema, a previše unošenje proteina može dovesti do problema sa bubrezima, poput stvaranja bubrežnih kamenaca.
Premalo ili previše vitamina C
Vitamin C igra važnu ulogu u zaštiti tijela od infekcija. Kako se vitamin C ne može deponovati u organizmu, redovno konzumirajte agrume, zelje, papriku, kivi i paradajz.
Međutim, upotreba dodataka vitamina C bez ljekarskog nadzora takođe može naštetiti i prouzrokovati bubrežni kamenac. Pokušajte da uzimate vitamin C iz hrane, umesto da se oslanjate na neke druge njegove izvore.
Konzumiranje sirove hrane
Postoje određene namirnice koje se ne bi smjele prekuvati ili konzumirati sirove. Da bi bakterije bile uništene meso se mora skuhati i to je vrlo važno da se dobro skuha, jer ono može imati bakterije kao što su Escherichia coli i Salmonela.
Slično tome, konzumiranje dobro kuhanih ili prženih jaja ne samo da nam omogućava vitamine i proteine, već i sprečava stvaranje bakterija.